Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Úvaha nad kandidátními listinami do voleb v Třebíči
Úvaha nad kandidátními listinami do voleb v Třebíči PDF Tisk Email
Středa, 03 Říjen 2018 14:46

Jak jsem včera slíbil, přináším úvahu nad kandidátkami do komunálních voleb. Nejedná se ani o průzkum, ani o fundovaný odhad. Jenom jsem dal na papír to, co se mi honilo hlavou, když jsem otevřel obálky, které mi doručila radnice.

A nebyly to myšlenky zrovna radostné. Přistihl jsem se u myšlenkyx, že letos, poprvé, ke komunálním volbám nepůjdu. Vždyť radnice se v průběhu třech volebních období několikrát úplně vyměnila. A přece k sobě našli „kamarádi z mokré čtvrti“ neomylně cestu. Ale k tomu honění hlavou.

1 KSČM

Komunisté nejsou v Třebíči oficiálně v radniční koalici, ale se současnou koalicí hlasují, za což jim koalice přenechala dobře placený předsednický post finančního výboru. Při neúčasti některých koaličních zastupitelů ochotně párují nepřítomné při hlasování.

Kandidátka má nejvyšší věkový průměr – 65,4 roku, vede ji Julie Dolejší (71 let), nestorem je Milan Ustohal (77 let), jen o rok mladší Martin Běhal, známý z aféry prodeje pozemků na Vídeňském rybníku – jeden den od města koupil za 7,5 miliónu, okamžitě prodal řetězcům za 27,5 miliónu. Šikovně „prekabátil“ tehdejší vedení radnice? Nebo to byla dohoda? Zastupitelé KSČM také s jedinou výjimkou podpořili hazard.

Vysoký věkový průměr a staré tváře ukazují, že i v „rudé Třebíči“ jsou komunisté za zenitem. Obhajují 4 mandáty, ale vzhledem k ubývání voličstva je obhájí jen těžko.

2 Třebíč občanům!

Jediná současná opravdu opoziční strana. Její tváří je ekonom Jaromír Barák, který neohroženě kritizuje všechny možné nešvary radních, zejména vyhazování peněz, klientelizmus a neuvěřitelnou vstřícnost vůči oligarchovi Richardu Horkému. Ten ho zažaloval o půl miliónu, Barák soud vyhrál. Kandidáti prosazují zejména velký obchvat Třebíče a nikoliv „průchvat“, jak ho chtějí radní. Také městskou dopravu za rozumnou cenu, revitalizaci Karlova náměstí na základě architektonické soutěže a i tvorbu městského rozpočtu vidí jinak. Marně se třeba snažili prosadit důslednou kontrolu hospodaření Laguny.

Obhajují tři mandáty. Jestliže chtějí voliči dosáhnout zprůhlednění dění na radnici a mít tam někoho, kdo není úplatný, dají této kandidátce hlas. Třebíč občanům se do zastupitelstva dostane.

3 ANO 2011

Hnutí má dosud pouze dva mandáty, což je jistě pod možnostmi celostátního lídra. Jenomže kandidátka je složená z méně známých lidí. Snad s výjimkou Marty Sobotkové, nazývané malou starostkou Pocoucova. Ze stávajících zastupitelů Miloš Hrůza a Pavel Franěk, podporovatelé hazardu v Třebíči, na zastupitelstvu takřka nevystupovali. O personální mizérii svědčí, že členy ANO je pouhá desítka kandidátů, do plných je kandidátka doplněna studenty a lidmi bez vysoké kvalifikace.

Vliv „vysoké politiky“ však může učinit své, celostátního průměru dosáhnou stěží. Ale v zastupitelstvu je uvidíme.

4 Pro Třebíč

Úplně opačně, než u ANO, je tvořena kandidátka Pro Třebíč, kterou zaštítilo hnutí STAN, aby kandidáti nemuseli sbírat podpisy. Mezi kandidáty, zejména na nevolitelných místech, je řada uznávaných odborníků, namátkou - Katina Lisá, Martin Radvan, Dagmar Juráňová nebo Jan Padrnos. Na čele kandidátky však je dvojice Pavel Pacal – Jaromíra Hanáčková (v Třebíči bydlí jen formálně), oba dříve významní členové třebíčské ODS. Pacal odešel po krajských volbách do Jihlavy, hlas Třebíče však nezní silněji, jak sliboval. Vždyť aféru s azbestem při rekonstrukci průmyslovky na Hájku, stavbu Podklášterského mostu nebo rekonstrukci Bráfky mohl z pozice místohejtmana ovlivnit tak, aby nedocházelo v Třebíči k permanentnímu dopravnímu kolapsu a ohrožení zdraví studentů. Svůj post ale Pacal zřejmě obhájí. Při malé volební účasti se mohou projevit hlasy bývalých kolegů ze ZŠ Na Kopcích a řady rodičů, kteří chtějí zabránit návratu bývalého ředitele.

Dva mandáty z minulých voleb mohou obhájit. Voliči by však měli křížkovat kandidáty z opačného pólu kandidátky.

5 ČSSD

Socialisté sice postavili plnou kandidátku, ale podobně jako Ano museli sáhnout do lidí „z ulice“. Jenomže jestliže je ANO v laufu, ČSSD je ve volném pádu. Rozhádaná parta (i v Třebíči) nebyla schopna nabídnout nic lepšího než oprášit rozbíječe diskuzí Vojtěcha Vymětala. Stávající trio zastupitelů Vladimír Malý, Petr Vašíček a Naděžda Dobešová bude mít obhajobu mandátu těžkou. Vždyť Malý má „na hrbu“ dopravní situaci a zdravé město a Vašíčkovi někdejší aféry kolem kontroly – nekontroly bazénu Laguna také na popularitě nepřidají. A připočteme-li podporu hazardu všemi hlasy, budou mít socialisté velkou „hoňku“, aby v zastupitelských lavicích vůbec zasedli. Naděžda Dobešová to možná tuší, a druhou šanci vidí v kandidatuře do senátu.

6 ODS a TNT – Společně za Třebíč!

Snad nejpodivnější slepenec nabídla ODS podpořená TnT. Občanští demokraté v zastupitelstvu již dlouho chybí, mají problém s členskou základnou a tak zvolili tuto podivnou symbiózu. Martina Bártová patří v ODS k umírněným, byť nevýrazným tvářím. Jakub John se negativně podepsal na chodu Západomoravské vysoké školy a ani jako podnikatel nezářil. A tak ODS vzkřísila staré jestřáby – hudebníka Miloše Samka, důchodce Oldřicha Mrázka a Rostislava Nováka. Volby budou zachraňovat sportovci za TnT. Martin „Bambus“ Svoboda, trenér Kamil „Květák“ Pokorný, motorkář František Máca.

Zdá se, že ODS bude pokračovat v neviditelnosti a kandidáti za TnT se jen pokouší využít lepšících se prognóz ODS. Obhajují jediný mandát – podporovatele hazardu Martina Svobody. Podaří se? Možná.

7 Břehy

Sdružení Břehy je věrolomné jako Záviš z Falkenštejna. Do politiky vstoupilo s velkým halasem „Zachraňme Libušino údolí!“. Nezachránili nic a zásady vyměnil Milan Šťastný za křeslo místostarosty pro Milana Zeiberta a za městské zakázky. Možná ze studu kandiduje Šťastný až na posledním místě.

Kandidátka je složena z lidí blízkých firmám Kapucín a pořadatelům festivalu Zámostí. Zaštiťují ji Zelení, zastoupení botaničkou Hanou Houzarovou.

Obhajoba třech mandátů bude pro hnutí, které ztratilo respekt zejména mladé generace, velmi těžké. Mládež zradu neodpouští a navíc má koho volit.

8 KDU – ČSL

Kandidátní listina je složena převážně ze slušných a respektovaných lidí. Má téměř poloviční podíl žen a vysokoškoláků skoro osmdesát procent. Po útěku Jana Karase ml. z Třebíče se vrací opět „karasovský klan“ hned třemi příslušníky rodiny.

Kandidátku vede starosta Pavel Janata, který dokázal v minulém funkčním období stmelit roztříštěnou koalici. Na druhém místě je podnikatel v elektroinstalacích Josef Klíma, sběratel městských zakázek. Mimochodem, jestliže starosta Pavel Janata prohlásil, že KDU-ČSL má nulovou toleranci k hazardu, proč oba ostatní zastupitelé Josef Klíma a lékař Ondřej Križan zvedli ruku pro zachování heren v Třebíči? Jak si to srovnají ve svědomí? Na dvou židlích sedí Marie Dudíková. Že asi nebude do senátu zvolena, jistí 3. místem kandidátky na radnici.

Vzhledem k religiozitě Třebíče a disciplíně lidoveckých voličů je šance na obhajobu tří zastupitelských postů značná.

9 SPD – Tomio Okamura

Okamurovci jsou jediní, kteří nemají plnou kandidátku. Zřejmě měli personální problém. Mají také nejnižší podíl vysokoškolsky vzdělaných kandidátů – pouhých 16 %.Sedmičku členů doplnili téměř neznámými lidmi. S jedinou výjimkou. Antonín Malach je známý v křesťanských kruzích jako bigotní kreativista.

Okamurovci sice žádný mandát neobhajují, ale při dosažení hodnot okolo celostátního průměru preferencí se i tak mohou do zastupitelstva dostat.

10 Třebíč můj domov

Pečlivě sestavená kandidátka okolo zkušené političky a místostarostky Marie Černé obsahuje již tradičně řadu zajímavých osobností. Spojení s SNK ED představuje pouze Jan Burda z neziskovky Střed a právě Marie Černá. Také ostatní kandidáti mají vesměs vztah k neziskovým organizacím, příspěvkovým organizacím města a přátelům radnice.

Kandidátka obhajuje pouze dva mandáty. Přesto se zdá, že může uspět. Marie Černá vždy dokáže zmobilizovat voliče a i při hubeném výsledku zaujmout významnou pozici.

11 Společně otevřeme Třebíč

Nejmladší kandidátka (39,2 roku) je složena ze čtyř Pirátů a šesti členů TOP 09, doplněných o příznivce obou seskupení. U Pirátů je nejviditelnější Stanislav Neuman, zastánce „velkého“ obchvatu. U TOP 09 senior Karel Vaverka. Kandidátka je to hodně nesourodá. S trochou nadsázky – mladí piráti, staří topácí. Nezdá se přitom, že by tvořili smysluplnou symbiózu. Jde o účelové spojení, když obě složky nedokážou sami kandidátku postavit. Já to vidím tak. Upadající TOP 09 chce použít nastupující Piráty jako výtah do zastupitelstva. A Piráti doufají, že topáky vykřížkují.

Myslím, že by se Pirátům mohl vstup do zastupitelstva podařit. Třeba se jim také podaří otevřít Třebíč. Třeba se nedají zkorumpovat.

František Ryneš