Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Zamyšlení nad volbami do senátu
Zamyšlení nad volbami do senátu PDF Tisk Email
Úterý, 02 Říjen 2018 15:17

Kvapem se blíží první kolo senátních voleb. Volební místnosti se otevřou již v pátek. Pokusil jsem se posbírat informace o devítce kandidátů a zamyslet se i nad jejich šancemi na zvolení. Zítra se pokusím odhadnout i šance jednotlivých politických stran a hnutí.

1 Stanislav Zíma (Nezávislý kandidát)

Nezávislý kandidát, který se do boje o senát dostal na základě podpisů občanů. Ale je proklamovaná nezávislost výhodou? Bez podpory stranických kolegů a partajního zázemí? Asi těžko. To už na vlastní kůži pocítil kdysi Pavel Heřman a raději ani svůj mandát nedokončil.

Kvalifikace manažera cestovní kanceláře, který pracuje v Praze a do Třebíče dojíždí jen na víkendy a prakticky monotematický program odporu jadernému úložišti zřejmě nebude ke zvolení stačit.

2 Vladimír Kotek (Rozumní)

Brněnský trochu kontroverzní lékař, vystřídal řadu zaměstnání v Brně, od prosince 2001 do konce roku 2004 působil jako přednosta urologického oddělení Nemocnice v Třebíči, poté do roku 2016 jako externí konzultant.

Odešel z Třebíče prý z důvodu nesouhlasu s koncepcí organizace zdravotnictví v regionu, kdy, podle jeho slov, politické vedení kraje rozpoutalo vlnu personálních čistek vůči primářům, kteří nebyli loajální tehdejší garnituře. Poté byl činný ve Spolkové republice Německo jako společník soukromé urologické praxe a od roku 2010 dosud je činný v Rakousku.

 

Těžko říci, čím chce oslovit voliče na Třebíčsku, když zde ani nevede volební kampaň.

3 Naděžda Dobešová (ČSSD)

Současná třebíčská městská zastupitelka od roku 2006, v tomto funkčním období (2014-2018) je neuvolněnou radní.

Dobešová je sedminásobou mistryně světa v kuželkách, členka české reprezentace v kuželkách, kuželkářka století a bývalá hráčka týmu Victoria Bamberg. Dne 8. května1986 obdržela v Brně čestný titul mistryně sportu.

Je manželkou policisty a má dvě děti.

Její motto, které na řidiče útočí z reklamních poutačů výkřikem, že hraje fér, se tak nějak neshoduje s chováním na jednání zastupitelstva. Její projevy zastupitelky by se daly za ta léta spočítat na prstech. Byla jednou z těch, kteří opakovaně hlasovali za udržení hazardu v Třebíči. A to zrovna fér není. Voliči jí to u urny jistě připomenou.

4 Hana Žáková (Starostové a nezávislí)

Je úspěšná lokální politička, v letech 2004 až 2008 zastupitelka Kraje Vysočina, od roku 2000 starostka obce Koněšín na Třebíčsku, bývalá členka KDU-ČSL, později nestranička za SNK ED a hnutí STAN.

Před mateřskou dovolenou pracovala u Českých drah jako vedoucí dopravy a přepravy, po mateřské dovolené pak jako sekretářka ve stavební firmě v Třebíči.

Hana Žáková žije v obci Koněšín na Třebíčsku. Je vdaná, s manželem mají dvě děti.

V komunálních volbách v roce 1998 byla zvolena zastupitelkou obce Koněšín, jako nezávislá za KDU-ČSL. Následně vstoupila do KDU-ČSL. Jako členka strany obhájila mandát zastupitelky obce ve volbách v letech 2002 a 2006, v obou případech byla lídryní kandidátky. Následně z KDU-ČSL vystoupila zřejmě kvůli rozporu s klanem Karasů. Nicméně mandát zastupitelky obce obhájila ve volbách v letech 2010 a 2014. V obou případech vedla z pozice nestraníka kandidátku SNK ED. Od roku 2000 zastává nepřetržitě post starostky obce.

Hana Žáková má pověst schopné a čestné političky. Je důkazem, že politika se dá dělat bez skandálů a korupce.

Určitě má potenciál sesbírat hlasy zejména na venkově a u věřících voličů. Odhaduji, že postoupí do druhého kola voleb.

5 Michal Šalomoun (Česká strana pirátská)

Po maturitě na Gymnáziu v Třebíči odešel do Brna studovat činoherní režii na Janáčkovu akademii múzických umění. Vystudoval studijní program rozhlasová a televizní dramaturgie a scénáristika. Paralelně s JAMU začal studovat Právnickou fakultu Masarykovy Univerzity v Brně. V letech 2005 – 2010 pokračoval ve studiu na Právnické fakultě Masarykovy Univerzity v Brně v doktorském studijním programu.

Od roku 2008 začal působit jako samostatný velmi úspěšný advokát v Třebíči a Moravských Budějovicích. Odborně je zaměřen na autorské právo, ochranu osobnosti, ochranu osobních údajů (má za sebou vítěznou kauzu u Evropského soudního dvora v Lucemburku) a směnky. V odborných kruzích se velmi kriticky vyslovuje k praktikám kolektivních správců a kromě restauratérů, provozovatelů obchodů, pořadatelů koncertů zastupuje i lázeňská zařízení, kde jde o úhradu „výpalného“ za umístění televizorů na pokoje pacientů.

V letech 2010 až 2014 byl třebíčským zastupitelem za Věci veřejné.

Jeho zájmy jsou ryby, včely, houby a taroky.

Respektovaný advokát Michal Šalamoun je pro mne favoritem v soutěži o senátní křeslo již proto, že vede masívní kontaktní kampaň v celém volebním obvodě.

6 Marie Dudíková (KDU-ČSL)

je dvaašedesátiletá málo úspěšná lokální politička a pracovnice odběrového transfuzního střediska v Třebíči, je členkou KDU-ČSL.

Původní profesí je zdravotní laborantka se specializací na hematologii a transfuzní službu. Vystudovala střední zdravotnickou školu v Brně a později i Pedagogickou fakultu Vysoké školy pedagogické v Hradci Králové, nejprve obor charitativní a sociální práce, posléze sociální politiku, sociální práci a management neziskovek.

Skoro celý profesní život se pohybuje v transfuzní službě – jako laborantka a manažerka pro dárcovství krve, nejdéle působila na pozici vedoucí Odběrového střediska v Třebíči. V Třebíči je také členkou sociální komise a redakční rady farního časopisu. Krátce působila jako učitelka společenskovědních předmětů na středních školách v Třebíči a Moravských Budějovicích, podílela se rovněž na výuce hematologie a transfuzní služby na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně.

Mezi svými zálibami uvádí cestování, četbu, zahrádku, léčivé byliny a květinovou výzdobu v kostele.

Od roku 1990 je s krátkou pauzou členkou KDU-ČSL. Za tuto stranu kandidovala několikrát neúspěšně do Zastupitelstva města Třebíč a do Zastupitelstva Kraje Vysočina,

Je nejvýš pravděpodobné, že ani tentokrát neuspěje.

 

7 Miroslav Michálek (ANO 2011)

Po absolvování Střední ekonomické školy v Třebíči vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně. Pracoval na Státním notářství v Hodoníně, na Státním notářství Brno – město a Státním notářství v Třebíči. Od 1. ledna 1993 je soukromým notářem v Třebíči, dále v Jemnici a v Praze. Krátce externě vyučoval na katedře občanského práva Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně a právo rovněž učil na soukromé střední odborné škole Vostrý v Třebíči.

Jeho velkým koníčkem jsou šachy. S reprezentačním družstvem korespondenčních šachistů vybojoval v roce 2009 bronzovou medaili VI. Mistrovství Evropy družstev a má řadu dalších úspěchů na šachovnici.

Ve volbách do Senátu PČR v roce 2018 kandiduje jako nestraník za hnutí ANO 2011. To může být jeho výhodou, i když je to dvojsečné.

Uvidíme, zda ho lidé vnímají jako úspěšného notáře. Vždyť jeden nepovedený notářský zápis může zapříčinit léta soudních sporů.

Jeho šance do senátních voleb vidím tak na bronzovou.

8 Marek Nevoral (KSČM)

Vystudoval třebíčskou střední zemědělskou školu. Působí v placené funkci předsedy Okresního výboru KSČM. Žije s manželkou a dvěma dětmi ve Vladislavi. Předtím pracoval jako bezpečnostní pracovník v Jaderné elektrárně Dukovany. Je komunistickým krajským zastupitelem na Vysočině, má tam zařazení v bezpečnostní komisi.

Ve volném čase se věnuje zahradničení, má rád literaturu a historii.

Snad ani samotní komunisté nevěří, že uspěje.

9 Petr Paul (SPD)

Petr Paul je vystudovaný právník a bývalý provozovatel jihlavského bazaru Levňásek. Zároveň pracuje jako asistent poslance Radka Kotena. Do Senátu se pokoušel probít už předloni, tehdy ve svém domovském městě Jihlavě. Marně.

Kuriozitou je, že zároveň kandiduje do zastupitelstva města Jihlavy. A rovnou uvažuje o křeslo radního. Sebevědomí mu tedy nechybí. Jinak je o něm těžké získat relevantní informace.

Protože není v Třebíči vůbec znám, jen zázrak by mu mohl pomoci ke zvolení.

František Ryneš

 

Aktualizováno Středa, 03 Říjen 2018 07:17