Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Dnes končí odstávka II. bloku EDU
Dnes končí odstávka II. bloku EDU PDF Tisk Email
Pátek, 05 Leden 2018 08:27

Dnes by měla být ukončena neplánovaná týdenní odstávka II. bloku JE Dukovany. Zapříčinila ji porucha motoru na jednom z dieselagregátů záložního napájení. Podle limit a podmínek provozu JE bylo nutno agregát opravit, i když byly k dispozici ještě dva další na stejném bloku.

V poslední době se poruchy na naší starší jaderné elektrárně množí. V listopadu byla neplánovaná odstávka kvůli netěsnosti na impulzní trubce, která je umístěna v prostorech, kam kvůli zvýšené radiaci nemůže personál za provozu vstupovat. V živé paměti jsou dlouhé odstávky bloků kvůli neprůkazné dokumentaci svarů na různých potrubích. Většina z nich se ukázala jako v pořádku, u několika trubic však opakovaná kontrola závady zjistila.

ČEZ do své starší jaderky investoval miliardy na modernizaci a zvýšení bezpečnosti. Na tomto základě také elektrárna obdržela povolení k dalšímu provozu. Poprvé bez časového omezení, tedy „na věky“. Některé odborníky to překvapilo, dosud byla povolení prodlužována o deset let. Šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Drábová platila za přísnou a odpovědnou techničku. Nyní se však také věnuje politice, svůj post ředitelky úřadu nově vykonává na další funkční období. Tento fakt však nutně nemusí souviset s překvapivou vstřícností k prodloužení provozu EDU.

Neomezené prodloužení provozu JE v blízkosti rakouských hranic se nelíbí tamním hejtmanům. Podle jejich nového vyjádření udělají vše pro to, aby rozhodnutí SÚJB zvrátili. Dukovany tak vystupují ze stínu JE Temelín, který měli Rakušané na mušce do této chvíle.

František Ryneš