Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Město model od Kapucína nekoupí
Město model od Kapucína nekoupí PDF Tisk Email
Sobota, 24 Červen 2017 00:00

Zastupitelé neschválili záměr na odkup modelu města. Společnost Kapucín před několika lety objednala u modeláře Stanislava Vršky model historických částí Třebíče. Nejprve byl zhotoven model Židů, pak Stařečky a potom i centrální části města. Jeden z majitelů firmy a současně zastupitel města Milan Šťastný tehdy prohlašoval, že Kapucín modely městu daruje za podmínky, že budou vystaveny a přístupné veřejnosti. To se také částečně stalo. Židovská čtvrť je vystavena v Zadní synagoze, ostatní části v předsálí divadla, kde jsou přístupny jen v době kulturních akcí. Nyní je ovšem vše jinak.

Společnost Kapucín oslovila letos Město Třebíč, zda nemá zájem model odkoupit. Podle starosty Pavla Janaty (KDU-ČSL) by to bylo vhodné. „Nevíme, co by se mohlo s modelem v budoucnosti stát. Majitel by mohl například jít do úpadku a model by mohl jít do exekuce. Proto by bylo vhodné, aby byl v majetku města,“ tvrdil Janata.

Rada města nebyla v názoru jednotná a tak se rozhodla, že si úmysl na odkup modelu nechá posvětit zastupiteli. Místostarosta Vladimír Malý na jednání zastupitelů prohlásil, že sociální demokraté budou hlasovat proti nákupu. Nelíbí se mu, že firma Kapucín stále navyšuje cenu. Nejde totiž zrovna o malou částku. Bez DPH to mělo stát 1 178 414 korun. Údajně se jedná o nákladovou cenu, odborný odhad byl zhruba dvojnásobný. Podle našich odhadů však výrobní cena byla jen něco kolem 600 tisíc, sečteme-li odměnu panu Vrškovi a cenu materiálu. Pro nákup byla jen malá menšina, včetně Milana Šťastného a Martina Svobody z Kapucíma, kteří však byli evidentně v konfliktu zájmů. Co bude s modelem dále se neví.

 

František Ryneš

 

Aktualizováno Pátek, 23 Červen 2017 05:10