Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Horký se po prohraném soudu odvolal
Horký se po prohraném soudu odvolal PDF Tisk Email
Pátek, 02 Červen 2017 00:00

Horkému jedna blamáž nestačí?

Již jsme informovali o soudním jednání mezi žalobcem Richardem Horkým a Jaromírem Barákem (Třebíč občanům!). Místní „oligarcha“, který má pod palcem tepelné hospodářství, vlastní velké množství pozemků, včetně lukrativních stavebních, výrobce kotlů na biomasu, majitel mnoha společností v Česku i v zahraničí a předseda představenstva Hospodářské komory okresu Třebíč, žaloval opozičního zastupitele Jaromíra Baráka za jeho kritické výroky při jednání zastupitelstva 14. května 2015.

Zastupitel Barák se tehdy v emotivním projevu ptal ostatních zastupitelů, zda je to možné, aby Horký takto ovládal radu města potažmo i zastupitelstvo. To se Richardu Horkému nelíbilo a Baráka zažaloval. Chtěl po něm půl miliónu korun jako zadostiučinění, písemnou omluvu a soudní zákaz podobných projevů do budoucna.

 

Soudkyně Petra Rutarová provedla písemné důkazy a přehrála videonahrávku z předmětného jednání. Horký nebyl schopen doložit, jaká újma mu projevem Jaromíra Baráka vznikla, když chce peníze.

Soud tedy žalobu zamítl v plném rozsahu. Podle soudkyně má politik právo na kritiku jednání veřejně známé osoby. Může se vyjadřovat k tomu, jak má město nakládat s penězi, zvláště když je opozičním politikem, i když dlouhodobě kritizuje vztahy města Třebíč s místním oligarchou. Jeho kritika nepostrádala věcný základ, ani Horkého nehanobila.

Zamítavý rozsudek se zřejmě Richardu Horkému nelíbil a tak se, poměrně překvapivě, odvolal ke Krajskému soudu. Podle názoru námi osloveného renomovaného právníka tam však má jen malou šanci na úspěch, odůvodnění rozsudku soudkyní Rutarovou bylo totiž věcné a fundované.

O samotném jednání a jeho výsledku budeme čtenáře iHoNem.cz informovat.

František Ryneš

 

Aktualizováno Čtvrtek, 01 Červen 2017 15:13