Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Glosa drážní
Glosa drážní PDF Tisk Email
Neděle, 27 Listopad 2016 00:00

Další sliby, chyby!

Již od poloviny prázdnin se lidem, kteří bydlí u železniční trati v Třebíči a okolí, spí lépe. Od Náměště až po Krahulov nejezdí vlaky, ale náhradní autobusová doprava. Od 8. prosince měla být trať zprovozněna. Zhruba před měsícem ovšem Správa železnic vydala prohlášení, že se termín posouvá na 22. prosince tak, aby mohli lidé pohodlně jet na vánoční svátky na celé trase Jihlava - Brno. Sice jen na chvíli, jen co se nachystá další výluka z Náměště do Zastávky a ze Zastávky do Brna. Jak jsme si ale v naší republice zvykli (co jiného nám zbývá) - sliby, chyby! Ani tento termín nebude dodržen.

Mluvčí SŽDC Kateřina Šubová informovala o zprovoznění nejdříve v polovině února. No a to kdo ví jestli! I když investor není ten samý jako v případě Podklášterského mostu, výmluvy jsou dosti podobné. Ještě máme v živé paměti nedávný propad silnice v Japonsku. Ve městě Fukuoka se propadla vozovka a vytvořil kráter patnáct metrů hluboký a třicet dlouhý. Celý týden dvacet čtyři hodin denně pracovali Japonci na havárii. Po sedmi dnech se jezdí na nové silnici. Pro Čecha absolutní sci-fi. To přece není možné, aby za tak krátkou dobu něco opravili! V naší zemi by se za sedm dní nesešla ani komise, která by měla problém řešit.

A tak je to se vším, včetně opravy železniční tratě. Ceny oprav silnic, tratí apod. jsou u nás mnohdy dražší než jinde v Evropě. Doba oprav je ale také daleko delší než jinde v Evropě. Tak kde je problém? Ruka ruku myje. Nefunguje tak dobře jako v té Evropě. Pokud někdo nedodrží čas, nejen že nedostane další peníze, ale je ještě krácen za nedodržení termínu. U nás se termíny nedodržují běžně a ještě se navyšují peníze. Slovo vícepráce se stalo běžným slovem na radnicích, úřadech, či ministerstvech. A zatím to nezměnily žádné volby. A je velmi pravděpodobné, že ještě nějakou dobu nezmění!

Jan Zeman