Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Z Třebíče se stává Las Vegas
Z Třebíče se stává Las Vegas PDF Tisk Email
Úterý, 08 Listopad 2016 17:48

Jak jsme spekulovali, hazard v Třebíči nebude mít konce. Když starou vyhlášku o zákazu hazardu loni zastupitelé prodlužovali o rok, jedním z důvodů bylo čekání na nový zákon o loteriích. Ten teď přišel. A naše vedení se k němu postavilo jako Kocourkovští. Rada města navrhla novou vyhlášku a zastupitelé ji schválili. Hazard se prodlužuje počtvrté. Čeho se vyhláška týká?

Především legalizuje stávající hráčská doupata. Herny by jinak musely na Nový rok zavřít, zůstat by mohly jen hazardní přístroje, kterým dosud nevypršelo povolení ministerstva financí. Jejich asi devadesát, ostatních automatů další více než stovka. Ale kde by byly umístěny, když už budou smět být jen v kasinech?

A právě tady je zakopán pes. Zastupitelé zlegalizovali dosavadní prostory např. v restauracích jako herny. Dokonce teď mohou působit v celých objektech, protože povolení platí pro celý objekt. A co víc. Herny musí splňovat určité podmínky. Jednou z nich je, že zde musí fungovat minimálně 15 hazardních strojů. Přitom provozovatelé před rokem vydávali za „vstřícný krok“, že sníží počet přístrojů o 20%. Pravda, ne všichni to splnili. Teď je však budou „nuceni“ vrátit do heren, protože minimální počet automatů je dán zákonem.

 

A co když se herny časem změní v kasina? V kasinech musí být zastoupena i další hazardní zařízení. V každém z nich musí být alespoň tři hrací stoly pro jiné volné hry. Takže příležitostí prohrát bude více a budou pestřejší. Na tom nic nezmění nucené přestávky ani krátká noční pauza, ani povinná registrace hráčů.

Hlavní argument, kterým hazardní lobbisté prodloužení odůvodňovali, tedy padl. Padly i další argumenty. Prý by museli zrušit pracovní místa. Směšný argument v době nejnižší nezaměstnanosti od roku 2008. A Třebíč by přišla o podíl z kořisti. Ano, letos se odhaduje, že město si na úkor ubožáků přilepší o 19 miliónů korun. Ty by ale mohlo hravě ušetřit omezením nesmyslných „investic.“

Citujeme z nové vyhlášky. „Sázkové hry, loterie a jiné podobné hry, … ,je povoleno provozovat pouze na těchto místech na území města Třebíče:

1)     č. p. 346, Brněnská,

2)     č. p. 229/1, Chlumeckého,

3)     č. p. 13/7, Karlovo nám.,

4)     č. p. 115/2, Komenského nám.,

5)     č. p. 286/17, Komenského nám.,

6)     č. p. 748/8, Kpt. Jaroše,

7)     č. p. 736/6, Kpt. Jaroše,

8)     č. p. 599/7, Modřínová,

9)     č. p. 600/1, Modřínová,

10)  č. p. 143/25, Nádražní,

11)  č. p. 344/19, Nádražní,

12)  č. p. 38/1, Soukenická,

13)  č. p. 285/57, Spojenců,

14)  č. parcelní 6412, Velkomeziříčská,

15)  č. p. 1362/11, Znojemská,

16)  č. p. 1235/29, Znojemská.

Místem se rozumí pro účely této vyhlášky provozovna v čísle popisném nebo provozovna na čísle parcelním (pokud ji nelze označit číslem popisným) v odst. 1 tohoto článku, která byla zkolaudována jako herna.“ Konec citátu.

Pozorný čtenář si jistě všiml, že kdyby v povolených hernách byl jen minimální počet hazardních strojů, což nelze předpokládat, jejich celkový počet vzroste ze 192 na 240. A k tomu v případě transformace na kasina minimálně 16 x 3 hracích stolů, celkem 54 kousků. Celkem tedy minimálně 294.

Nulovou toleranci k hazardu schválili v Jihlavě, Velkém Meziříčí i v Jaroměřicích, abych zůstal jen v okolí. Do Třebíče se budou stahovat problematičtí hráči, ve velkém procentu patologičtí. Nic příjemného.

Kdo pro tuto kulišárnu hlasoval?

Začněme nejprve těmi principiálními, kteří byli proti hazardu. Byli jen čtyři. Jaromír Barák, Alexandra Svobodová a Rostislav Štork z hnutí Třebíč občanům, které doplnil Milan Zeibert z Břehů.

Ruku pro nezvedli ani Hana Houzarová (Zelení), lidovec Pavel Janata, Kapucín Milan Šťastný a komunistka Danuše Milotová. Zdrželi se.

Pro nemohl hlasovat ani nepřítomný Daneš Burket.

Kdo tedy zavinil, že hazard v Třebíči pokračuje? Bývalá politička zdravého města a katolická politička Marie Černá a její spolustraník Radek Číhal. Socialistka Dobešová, komunistka Julie Dolejší, Pavel Franěk, šéfka kultury Jaromíra Hanáčková, exstarosta Pavel Heřman, Miloš Hrůza z ANO, katolický podnikatel a lidovec Josef Klíma, další komunista Milan Ustohal, lidovecký lékař Ondřej Križan, komunistka Hana Máchalová, politik zdravého města a místostarosta Vladimír Malý, socialista Vašíček, místohejtman a učitel (!!!) Pavel Pacal, veterinární lékařka Jolana Smolová, a bývalý skaut Martin „Bambus“ Svoboda.

Uložte si dobře tento seznam do paměti, nejlépe počítače. Při komunálních volbách ho budete potřebovat.

František Ryneš

 

Aktualizováno Středa, 09 Listopad 2016 08:24