Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Další prodloužení hazardu je na spadnutí
Další prodloužení hazardu je na spadnutí PDF Tisk Email
Středa, 02 Listopad 2016 16:57

Rada města Třebíče hodlá vypečeným způsobem prodloužit hazard v Třebíči. Zastupitelstvu předkládá ke schválení dvě městské vyhlášky. Obecně závazná vyhláška č. 5/2016 navrhuje provozování loterií a jiných podobných her i v roce 2017, dokonce legalizuje adresy, kde herny působí, vyhláška č. 6/2016 pak zakazuje provozování loterií a jiných podobných her od 1.1.2018. Jde ve druhém případě o upřímný postoj nebo o alibizmus?

Z důvodové zprávy citujeme:V současné době je na území města platná vyhláška č. 3/2012 regulující provozování loterií povolených městem a MF ČR. Její účinnost končí dle vyhlášky č. 7/2015 dne 31. 12. 2016. Dále je platná vyhláška č. 4/2012 zakazující provozování loterií na území města. Roční daňové příjmy města z této činnosti byly v roce 2015 18 mil. Kč. V letošním roce se počet provozovaných loterií na území města  snížil o 20% (pozn. red.: není to pravda, minimálně v jednom případě k redukci nedošlo) a odhadované příjmy se pohybují okolo 19 mil. Kč (pozn. red.: prosázené peníze i příjmy tedy vzrostly i přes redukci počtu hazardních přístrojů).

Vzhledem k tomu, že zastupitelstvo města je stále otevřeno žádostem podnikatelských subjektů, byla na jednání rady města doručena žádost o odložení účinnosti zakazující vyhlášky, tento materiál předkládáme k projednání do rady a zastupitelstva města…“ Tolik odůvodnění rady.

Není to poprvé, co se vyhláška o zákazu hazardu odkládá. Proto je těžké uvěřit, že nová vyhláška č. 6 o úplném zákazu hazardu v Třebíči vydrží, že ji nestihne stejný osud, jako její předchůdkyni z roku 2012 a že nám nakonec nezbyde jen vyhláška č.5, která hazard v Třebíči legalizuje. Budeme bedlivě sledovat, kdo pro prodloužení hazardu v Třebíči zvedne ruku, kdo je ve vleku hazardní lobby. Obchod s lidskou bídou a neštěstím je obzvláště zavržení hodný a občané mají právo vědět, kdo to zavinil.

Trochu historie. S návrhem okamžitě zakázat v Třebíči hazard přišla již v minulém volebním období zastupitelka Marie Rynešová (HZNR!) a po její rezignaci ho vzal za svůj její nástupce Jaromír Barák (HZNR!). Jenomže tehdejší vedení radnice v čele s Pavlem Heřmanem (HZNR!) a Pavlem Pacalem (dříve ODS) bylo proti a tak byl schválen návrh vyhlášky, která umožňovala provoz automatů až do konce roku 2014. Před minulými komunálními volbami radnice provoz o další rok prodloužila, tedy do konce roku 2015.

V létě 2015 požádal jeden z provozovatelů hazardu, společnost Bonver Win a.s. z Ostravy, o schůzku s vedením města. Rada města uložila vedoucímu finančního odboru Davidu Vojtanovi, aby inicioval osobní jednání (!!!) se zástupci této firmy. Vojtan na radě o výsledku referoval.

O schůzce tehdy řekl novinářům starosta Pavel Janata. „Pan Vojtan si jen vyslechl jejich argumenty ve prospěch hazardu. Už jsme je slyšeli mnohokrát. K žádné dohodě s městem nedošlo. Stále platí městská vyhláška o zákazu hazardu po 31 prosinci 2015 a není mi nic známo o tom, že by se něco mělo změnit,“ licoměrně vysvětlil svůj postoj starosta Janata. Kdo by si myslel, že tím hazard v Třebíči končí, byl na omylu.

Na území Třebíče bylo 36 hazardních přístrojů, které spadají pod pravomoc města. Ty všechny měly na Silvestra 2015 skončit. Starosta tvrdil, že stejně neskončí 208 přístrojů povolených ministerstvem financí. Jenomže do konce roku 2015 jich 108 mělo skončit.

V tomto bodě starosta mlžil. Zajímavé údaje poskytlo občanské sdružení „Brnění“, které se hazardu dlouhodobě věnuje. V Třebíči tehdy bylo 27 heren, z toho 13 na povolených místech a 14 na zakázaných. Z toho 52% heren v Třebíči bylo provozováno od začátku protiprávně. Už při jejich povolení MF totiž nesplňovaly podmínku tehdy platného zákona, že nesmí být v blízkosti - t.j do 100 metrů - od škol, školských zařízení, zařízení sociální a zdravotní péče, budov státních orgánů a církví. Statisticky na jednu hernu připadalo v Třebíči 1433 obyvatel.

Proti prodloužení hazardu starosta Pavel Janata nakonec byl. Lidovci prý mají nulovou toleranci k hazardu ve volebním programu. Proč tedy Ondřej Križan a další zastupitel KDU byli pro hazard? Pro odložení nezvedl ruku ani Milan Zeibert (Břehy). Pro hazard byl místostarosta Malý (ČSSD), současný politik Zdravého města, socialisti místostarosta Pavel Pacal (Pro Třebíč) i Marie Černá, uvolněná a dobře placená radní, bývalá politička Zdravého města a „křesťanská politička“ a další zastupitelé.

Novou diskuzi o škodlivosti gamblerství vyvolal případ krachu psího útulku. Místostarosta Pavel Pacal (Pro Třebíč) a exstarosta Pavel Heřman (Volba Tr) odůvodňovali roční odklad vyhlášky o úplném zákazu hazardu na území Třebíče argumentem, že kolem automatů nedochází k žádným patologickým jevům. Jenže se objevily zprávy, že vedoucí útulku Petr Ondráček (dříve ODS) byl pravidelným návštěvníkem heren před tím, než zmizel z Třebíče a je prakticky bezdomovcem. Útulek zkrachoval, peníze z dotací města jsou pryč, a je podezření, že skončily v hazardních strojích.

František Ryneš

Z dopisu třebíčských podnikatelů v hazardu:

K počtu vytvořených pracovních míst v objektech, které jsou pronajaty nebo podnajaty dalším subjektům za účelem provozu VHP a VLT uvádíme jako vlastníci těchto nemovitostí následující:

Provozovatelé (Cobra, Campa-net a.s., Bonver Win a.s.) vytvořili ve svých

provozech tato pracovní místa:

vlastník: Rostislav Komenda,

objekt: bývalá Meta, Soukenická 1

objekt: Velkomeziříčská ul. Herna DEPO

provozovatel: Campa-net a.s.

- 5 pracovních míst

- 4 pracovní místa

vlastník: Karel Kotrba

objekt: Hotel Podipný

objekt: Mijava

provozovatel: Campa-net a.s.

- 6 pracovních míst

- 3 pracovní místa

vlastník: Karel Štěpnička

objekt: Saloon u Mostu

provozovatel: Campa-net a.s.

- 4 pracovní místa

vlastník: František Šafránek

objekt: Alfa

objekt: A-bar

provozovatel: Cobra

- 4 pracovní místa

- 3 pracovní místa

vlastník: Němec / Yashica

objekt: Ježkovna

provozovatel: Bonver Win a.s.

- 4 pracovní místa