Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Volby do kraje změní radu Třebíče
Volby do kraje změní radu Třebíče PDF Tisk Email
Úterý, 25 Říjen 2016 00:00

Povolební vyjednávání na kraji vynesla na jihlavské výsluní třebíčského radního Pavla Pacala (Pro Třebíč). Nevadí, že čelí trestnímu oznámení za výběr provozovatele MAD. Nyní se chystá usednout dokonce do místohejtmanského křesla. Bude mít na starosti regionální rozvoj. Není divu. Snaživý žák Marie Černé dobře ví, kudy vedou nejmasívnější finanční toky. A kde jsou peníze, je i moc. Uvidíme, jak bude rozdělovat melouny z plakátů.

Jaký to bude mít vliv na radu Třebíče? O tom dnes bude jednat radniční koalice. Ve hře je hned několik alternativ. Co nám tedy nabízejí?

1.  Pavel Pacal odejde na kraj, odstoupí z rady a zůstane jen řadovým zastupitelem. Na jeho místo usedne Jaromíra Hanáčková ze stejného sdružení. Stane se místostarostou pro investice. Tato varianta by se asi líbila jen Hanáčkové. Podle našeho zjištění se koaliční partneři obávají, že by tuto agendu nezvládla. O variantě, že by místo v radě bral Daneš Burket, údajně neuvažuje nikdo. Je prý příliš pracovně vytížen a jeho plat by klesl na zlomek současného. Ekonomické dopady žádné.

2.  Pavel Pacal zůstane v radě jako neuvolněný radní, ponechá si vliv na dění ve městě. Místostarostou se stane Pavel Heřman, podle jednoho ze zastupitelů by pejsky k tomu téměř nulovému vytížení také zvládl. Jenomže Heřman 2016 není Heřman před deseti roky. "Jiskra v oku je pryč," jak říká Richard Horký. Výhodou by bylo, že kdyby se stal placeným místostarostou, ušetřil by se jeho poloviční plat polovičatého radního.

3.  Varianta podobná předešlé. Místostarostkou by se stala Marie Černá, opět by se ušetřil její poloviční plat, s vytížeností je to jako u Heřmana, kromě těch pejsků. Tuto variantu by asi podpořil Milan Zeibert i starosta Pavel Janata.

Existuje ještě řada jiných možností, kombinace předchozích, ale jako pravděpodobné, byť ne nutně dobré řešení, se jeví tyto tři. Kdybych si měl tipnout, volím trojku. Po dnešku budeme moudřejší. V Třebíči není o překvapení nikdy nouze.

František Ryneš