Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Koalice je uplácána, začal boj o koryta
Koalice je uplácána, začal boj o koryta PDF Tisk Email
Úterý, 18 Říjen 2016 12:08

I když je nová krajská koalice předběžně dohodnuta, koaliční dohoda podepsána není. Chybí několik zdánlivých detailů. Nejsou známi někteří kandidáti do rady. Jasno je na postu hejtmana. Jiří Běhounek, nestraník za ČSSD, bude pokračovat. Dalších osm dobře placených míst v radě je ve hvězdách. Také na rozdělení resortů zdaleka nepanuje shoda.

Kdo usedne v Radě? Kromě Jiřího Běhounka (měl na starosti zdravotnictví) vysílají socialisté Janu Fialovou (měla v referátu školství, to ale chce i ANO), Martina Hyského, Jana Hyliše a Vladimíra Novotného. Na třebíčského lídra Vladimíra Malého místo nezbylo...

Hnutí ANO se chová tajemně a své dominanty tají. Že by Josef Pavlík, který se stydí za komunistickou minulost až tak, že ji kolegům i voličům zapřel? Čekalo se, že narazí u ODS, staronový senátor Miloš Vystrčil však obavy ANO rozptýlil. Ambice, ne však v zastupitelstvu, má i mladá blondýna Monika Oborná z Náměště. Ale je zároveň členkou vyjednávacího týmu. Přednost nebo zádrhel?

ODS také zatím svého kandidáta tají. Miloš Vystrčil je senátorem, na Fischerové to tedy asi zůstane. Lídr kandidátky, profesionální politik Geisa neuspěl. Nevýrazný politický turista by vítězům nevadil. Jenže nebude.

Šanci na radní křeslo má Třebíčan Pavel Pacal (STAN), současný místostarosta. Palce mu drží „pančelky“ ze ZŠ Na Kopcích. Naděje, že se jim na školu hned tak nevrátí, by se zvýšila. Pacal sice čelí trestnímu oznámení kvůli prapodivnému výběru MAD, ale možná to ustojí. Jeho naděje se vyjasní na příštím zastupitelstvu Třebíče, kam starosta Pavel Janata pozval oznamovatele.

Lidovci sice v radě kraje nezasednou, byť se umístili na bronzovém stupínku, dělají si však zálusk na některý z výborů. Jenomže zájem jim trochu „opepřila“ koalice. Místa předsedů nebudou (téměř) placená jako v době, kdy socialisté potřebovali tichou (a dobře placenou) podporu komunistů. Ale ani komunisté boj o finanční výbor ještě nevzdali. Když uspějí, zůstane koalici jejich tichá podpora. A to by se počítalo.

Kdy tedy bude jasno? Zřejmě až po neděli.

František Ryneš

 

Aktualizováno Úterý, 18 Říjen 2016 19:34