Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Volby jsou šťastně (?) za námi
Volby jsou šťastně (?) za námi PDF Tisk Email
Pondělí, 10 Říjen 2016 13:46

Pouhá třetina voličů přišla letos k urnám. Překvapení? Asi moc ne. Kraje s malými kompetencemi, relativně vzdálené od voličů. Vítězem voleb se stalo ANO, i když výsledek pokulhává za drtivým vítězstvím ČSSD v minulých volbách. Ze třinácti možných vyhrálo v devíti krajích. Jenomže povolební vyjednávání může pěkný výsledek zrelativizovat. Asi už víme, co můžeme čekat od Andreje Babiše. Těžko však přečíst jeho bonsaje v krajích a obcích. A tak jako zřetelné pozitivum lze označit propad komunistů. Snad už to bude definitivní.

Na třebíčském okrese vyhrálo ANO s 5818 hlasy. Za ním jsou dost těsně socialisté s 5564 hlasy. Komunisté s 4446 hlasy zaznamenali ústup ze slávy, lidovci za nimi zaostali o necelou stovku hlasů (4357). Poslední s postupujících jsou Starostové pro Vysočinu s pouhými 2599 hlasy.

Obdobná situace je i v okresním městě. ANO zde dostalo 2125 hlasů, ČSSD má již velkou ztrátu - 1489 hlasů, třetí komunisté pak 1165 hlasů. Starostové pro Vysočinu 1013 hlasů a propadli lidovci, pouhých 960 (!!!) hlasů.

Co chtějí třebíčští voliči stranám a hnutím říci? Předně to chtějí zkusit s někým jiným. Rozhádaná parta socialistů s lídrem Vladimírem Malým není příliš důvěryhodná. Malý se do krajského zastupitelstva dostal jen díky přední pozici na kandidátce a díky tomu, že ho jinde neznají. Odkud taky, že? Komunistům vymírají voliči, propadli na celostátní úrovni o polovinu, ani v Třebíči se „tvrdé“ partě veteránů moc nedařilo. Rudá Třebíč zase více vybledla. Starostové pro Vysočinu vytěžili ze spojenectví s Evropskými demokraty. Pavel Pacal usedne na kraji do křesla zastupitele i díky tomu, že vedení STAN ho usadilo na kandidátku hodně nahoru, když předtím vyloučilo všechny třebíčské kandidáty, včetně Jaromíra Baráka, ze svého středu. Pavel Pacal stejně jako socialista Malý čelí trestnímu oznámení Nadačního fondu proti korupci za prapodivný výběr městského dopravce. I Marie Černá čelí tomuto oznámení. Tentokrát jí nevyšla kalkulace na preferenční hlasy a skončila hluboko v poli poražených. Voličům není po chuti, že je šestou dobře placenou radní města. Proč je tak malý zájem o lidovce? Inu, pořád se nemohou vymanit z neblahého vlivu klanu Karasů a to se všeobecně ví, a tudíž trestá.

Ale koalice se nebude péci ani na třebíčském okrese, ani v Třebíči. Uplácají ji v Jihlavě. A jak to vypadá? V minulém období vládli menšinoví socialisté s podporou komunistů. Jenomže obě tyto partaje už potřebnou polovinu mandátů nevyskládají. Budou potřebovat komplice. V úvahu dost pravděpodobně připadají babišovci. ODS totiž nechce do slepence s komunisty, byť by šlo jen o tichou podporu. Lidovci ani Starostové zřejmě na korýtko v radě také nedosáhnou. Ne že by se nedokázali přizpůsobit. Ale problém je v počtu placených křesel. Ale možná poradí Vladimír Malý, jak perfektně to vyřešili v Třebíči. Určitě už se radil se šéfem vyjednávačů ČSSD Liborem Jouklem, svým kamarádem (jak se někdy chlubí). Joukl je také rarita, sice sám kandidovat nemohl, protože půjde k soudu kvůli jiné aféře – příliš drahé sypače soli, ale politicky handlovat může.

Hodně brzy uvidíme, jak to dopadne. Jsem si jist, že moje prognóza se může změnit jen v detailech.

František Ryneš