Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Další nesmysl na obzoru!
Další nesmysl na obzoru! PDF Tisk Email
Sobota, 24 Září 2016 08:48

Radnice nám chystá další překvapení, které asi celá Třebíč potřebuje. A to podchod pod silnicí, ulicí Sucheniova. Směrem od Vítězslava Nezvala povede tunel do ulice Na Potoce. Respektive za domy, podél silnice do Libušina údolí. Důvod? Špatně se přechází přes čtyřproudou silnici, s kolem obzvláště.

Celá akce je součástí cyklostezky Jihlava – Třebíč – Raabs. Cyklostezky, která již v minulosti budila rozruch svým rozpočtem. Někteří tenkrát poznamenali, že je asi dlážděná zlatem. Místostarosta Pacal seznámil veřejnost s plánem příští rok začít budovat podchod. Ještě není vyřešen jeden průšvih s Podklášterským mostem a chystá se další.

Nedávno jsme psali o nesmyslnosti sčítačů pohybu na Polance. Nyní má vedení města „zaručená“ čísla. Za měsíc červenec bylo monitorováno na Polance 13581 osob, z toho 5567 cyklistů. Jestli tito cyklisté pokračovali směrem do města, nebo směrem na cyklostezku, tedy na Moravské Budějovice, není vůbec jasné. Kolik těch cyklistů bylo opravdu cykloturistů, je také otázkou. Nejedná se mnohdy o zahrádkáře z Poušova? Nebo o ty, kteří si krátí cestu z Přibyslavic, Nové Vsi? Rychlý pohyb mohou čidla zaznamenat coby cyklisty také bruslaře na in-linech. Jak rozliší snímač rychlost cyklisty, od bruslaře? Jak rozliší, jestli jede bruslař nebo cyklista jen jedním směrem, nebo se otáčí a dělá „kolečka“? Přesnou statistiku by udělal jen lidský faktor.

Další nesmyslnost tohoto projektu je vyhánění turistů z města co nejkratší cestou. Živnostníci z centra mají na podchod jiný názor. Turisty je potřeba dotáhnout do města a nabídnout jim jak kulturní cíle, tak i gastronomické. Vyhánět turisty na okraj města je opravdu “logický“ argument!

Posledním otazníkem je využitelnost v nepřízni počasí. Bude to noclehárna pro různé typy občanů? Mnoho podchodů se dnes v různých městech právě z tohoto důvodu nevyužívá. Chodit prostory, kde je to znečištěné výkaly, je jen pro otrlé. O bezpečnosti v těchto místech snad netřeba hovořit. Ani monitorování kamerou to nevyřeší. Ale konečný argument z úst představitelů města je pádný. Cena mezi 10-20 miliónů. Docela velký rozptyl. Samozřejmě to má důvod… Tak jako celý projekt!

Jan Zeman