Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Pacalova drahá čínská anabáze pokračuje
Pacalova drahá čínská anabáze pokračuje PDF Tisk Email
Pondělí, 29 Srpen 2016 16:18

V září minulého roku jsme psali o spanilé jízdě místostarosty Pavla Pacala a jedné úřednice města do Číny. Kromě Pacala jela i úřednice Denisa Hájková, „přední sinolog“ Zdeněk Hrdlička a podnikatel Richard Horký. Náklady na pobyt dvou zástupců města prý hradila čínská strana, pouze letenky šly na vrub radnice. Stály údajně „jen“ 2 x 23 tisíc.

Výsledkem cesty bylo podepsání memoranda s čínským městem Yichangem, setkání s místním komunistickým tajemníkem, představiteli města a provincie, hospodářské komory, návštěva sympózia o přehradě Tři soutěsky s exkurzí na elektrárnu, schůzka s českým velvyslancem, recepce, výlet do Pekingu s konzultací místních specifik. Z Yichangu chce Pacal do Třebíče lákat turisty.

Pochybuji, že těch 46 tisíc byly jediné náklady. Diety asi nepobrali. Potom Třebíč „recipročně“ navštívila čínská delegace. I to určitě něco stálo, hmatatelný výsledek diskutabilní. A teď se ukazuje, že nákladům na čínské dobrodružství není konec. Rada města Třebíče uzavřela dohodu o spolupráci s čínskou společností Schultz Co Ltd. se sídlem v Šanghaji.

A smlouva je to, zdá se, hodně vypečená. Čínská společnost má poskytovat internetové stránky v čínštině (zakoupí čínskou doménu a zařídí hosting), WeChat účet, články na čínských sociálních médiích, čtyři články v magazinu Discover Czech Republic. Mají být též zveřejňovány v čínštině články na dosud nehotovém webu webu www.trebiczije. A to na dobu jeden rok, od 1. září 2016.

Odsouhlasený poplatek za tyto služby je 7 800 EUR, což je více než 210 tisíc korun.

Není však nasmlouván žádný způsob kontroly ani vyhodnocení (evaluace, která je u takových smluv v civilizovaném světě běžná, dokonce i u nás. Podle placené místostarostky Marie Černé prý Číňané odhadují, že smlouva o spolupráci přivede do Třebíče několik tisíc turistů.

Zato platba je smluvena exaktně. Polovinu Třebíč zaplatí zálohově při podepsání smlouvy, druhou polovinu za půl roku.

A co sankce? Čínská strana se zavazuje, že nezastaví pohledávky, které bude mít vůči Třebíči z tohoto smluvního vztahu a ani s nimi nebude manipulovat jiným způsobem. Jestliže ano, zaplatí 50 tisíc Kč. Toť ze sankcí vše. Ani řádka o splněných či nesplněných bodech smlouvy, o přísunu turistů nemluvě.

Jistě je dobré snažit se o zvýšení turistického ruchu v Třebíči. Ale nikoliv takovýmto amatérským způsobem, před kterým varuje i třebíčská opozice. Uvidíme za rok, jak město vyhodnotí spolupráci, když nestanovilo hodnotící kritéria. Inu, z cizího krev neteče.

František Ryneš