Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Glosa marťanská
Glosa marťanská PDF Tisk Email
Čtvrtek, 18 Srpen 2016 19:16

Blíží se krajské volby a tak se kraj snaží vytěžit co nejvíce, aby se pak mohli zástupci již zvolených stran bít do prsou, jak vše zvládli! Ale volič by neměl být ovcí, a měl by používat to, co mu sedí na krku.

Nasednout do jakéhokoli dopravního prostředku je v současné době za trest. Autem, autobusem, vlakem to momentálně nejde (alespoň v Třebíči). Snad jen vrtulníkem by to bylo trochu lepší. Opravy silnic, rekonstrukce mostu, oprava kolejí atd. O skluzu a zřejmě idealistických nadějích našich zastupitelů, při stavbě podklášterského mostu jsme již psali. Také jsme informovali o uzavření hlavní silnice na Vladislav. A opět si někdo dělá legraci! Kdyby včera stáli zastupitelé u kolejí před Vladislaví, se značkou zákaz vjezdu a uzávěrou silnice, asi by schytali své! Místo označení uzávěry již v Třebíči, jeli řidiči až ke kolejím a tam se museli otáčet! Nikde po cestě žádná značka! Někteří místní to vzali na Hostákov. A chyba lávky, i zde zákaz a oprava silnice! Tedy nutno se opravdu vrátit až do Třebíče a jet přes Číměř. Tolik sprostých slov, co včera, jsem už dlouho neslyšel!

O situaci v Třebíči není nutno mnoho psát, kdo má oči, tak vidí, kdo nechce, nevidí. Tak jako naši radní a jejich kolegové z radnice. Minulý týden jeden známý jel z Karlova náměstí na Benešovu ulici a zpět. Cesta mu zabrala 45 minut a to na náměstí zpět raději ani nejel a po stání na novodvorském mostě to vzal k zimnímu stadionu, zde auto odstavil a došel pěšky. Vyjet z náměstí směr Jejkov prakticky nešlo pro neustálý provoz. Situaci mi popsal jako cestování v Somálsku, kde se jezdí bez jakýchkoli pravidel.

I u pošty vjížděli řidiči do náhlých malých mezer mezi auty, bez ohledu na nutnost brzdění těch, co byli na hlavní a nechali si mírný rozestup. Fronty stojí i na Bráfově třídě, Znojemské ulici, Masarykově náměstí atd. Důvod je uzavření křižovatky u Jihlavské brány a nedořešení dopravní situace. U úřadu práce uzavření odbočovacího pruhu k mostu, ale nechat spuštěné semafory je naprostý nesmysl. Průjezdnost je katastrofální a dochází tím ucpání křižovatky u Gymnázia, kdy auta od pošty nemohou vjet do křižovatky. Atak zde stojí, dokud se nenajde slušný řidič, který křižovatku nezacpe. Na dotaz proč dopravu neřídí policie, byla odpověď, že nemá kapacity a od městské policie byla odpověď, že na řízení dopravy nemají školení. Zato na rozdělování pokud jsou kabrňáci. Ihned v pondělí po uzavření křižovatky u Jihlavské brány už v devět hodin stáli u Cukrárny u tety a dávali pokuty nešťastným turistům, kteří ve zmatku do brány vjeli. V té době se ještě neobjevil ani první dělník. Ale spravedlnost je spravedlnost. Když se zmíněný známý pídil po viníkovi celé této dopravní situace v Třebíči, obvolal všechny instituce včetně místostarostů. Došel k názoru, že Třebíč vlastně řídí marťani a ti za vzniklou situaci mohou! Nejvíce ho vytočili dvě odpovědi. Nejprve mu úředník řekl, že tak klidné dopravní léto už zde dlouho nebylo. A odpověď z dopravního odboru města? „Však oni si lidi zvyknou, stačí tři, čtyři dny!“ No, kdyby stál na některé z křižovatek, asi by to nahlas neřekl. Z pohodlného křesla své kanceláře to není problém!

Jako bonbónek a prkotina se jeví poslední schválnost. V pondělí se natírali lavičky na Karlově náměstí. Turisté, kteří si chtěli odpočinout, seděli na kamenných schodech náměstí, nebo jsem dokonce viděl demonstrativně na zemi před lavičkou. No není to úžasné natírat lavičky uprostřed rozjeté turistické sezóny? Proč to dělat v květnu, či říjnu, oni si turisté zvyknou! A dodejme, už se sem nikdy nevrátí. Pokud bychom měli anketu „Město přívětivé turistům“, tak letos bude Třebíč na suverénně posledním místě. A na to bychom měli při volbách pamatovat. Nelze jen rozdávat razítka a povolení, ale též je třeba u toho myslet. Prvně musím vidět dopad oprav na provoz a ne rozkopat půl města a poté řešit kudy budou jezdit. Ale to bychom chtěli po úřednicích mnoho.

Jan Zeman