Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Kdy bude stát podklášterský most?
Kdy bude stát podklášterský most? PDF Tisk Email
Středa, 17 Srpen 2016 00:00

Místostarosta Vladimír Malý neustále ujišťuje veřejnost, že nový most na Podklášteří bude stát 15. prosince, jak bylo původně plánováno. Tak trochu už pozapomněl, že sliboval dokončení prací dokonce o měsíc dříve. Je před krajskými volbami a třebíčský čelný politik ČSSD chce veřejnosti naslibovat i nemožné, a už vůbec nechce občany zarmoutit.

Jaká je realita? Našemu serveru se podařilo zjistit, že je s největší pravděpodobností diametrálně odlišná od socanských předvolebních slibů. Stavba dlouho stála. Důvod – špatný projekt. Zjistilo se totiž, že pevné podloží na jižní straně je mnohem hlouběji, než se projektant domníval. Udělal řádný geologický průzkum? Asi ne. Kdyby se jen zeptal starousedlice paní Urbanové, ta by mu to ochotně řekla. Dodavatel stavby, společnost Colas, nyní projektanta vyměnila. „Angažovala nyní projektanty, se kterými dlouhodobě spolupracuje a kterým důvěřuje,“ sdělil nám úředník, obeznámený s průběhem stavby.

Takže projekt hotov není. V této době už měly být měsíc vybetonovány opěrné pilíře. Nejsou. Člověk nemusí být vystudovaný mostař (jak zastupitel Milan Šťastný vyčetl opozici na zastupitelstvu), aby mu bylo jasné, že beton musí vytvrdnout, než se může zatížit betonáží mostního oblouku. Jestli dobře počítám, byť jako laik, do 15. prosince může most stát jen zázrakem. To by mělo fatální důsledky. V zimě se nedá betonovat ani asfaltovat, má-li být zachována kvalita. Doufám, že alespoň tu kvalitu si odbor dopravy pohlídá. Stavební práce se zřejmě budou muset do jara přerušit. A celou zimu budeme Třebíč objíždět.

Bylo by dobré, aby zástupce starosty Vladimír Malý veřejně zhodnotil, jak to s termínem dostavby mostu vypadá. I když je před volbami a oni on není studovaný mostař.

František Ryneš