Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Glosa úklidová
Glosa úklidová PDF Tisk Email
Úterý, 19 Červenec 2016 06:33

Proč to jinde jde, v Třebíči nikoli?

Stále se plácáme do prsou, jak jsme v Třebíči úspěšní. Máme ohodnocený web, máme perfektní senior point, máme skvělé hospodaření radnice, funguje Zdravé město, pějeme oslavy na Šamajim atd. Jsou věci, které se daří, o tom není sporu.

Co by ale lidé ocenili, je práce ve městě. V zimě píšeme o tom, že radnice nestačí odklízet sníh, když už nějaký napadne. V létě by město Třebíč mělo být čisté. Není. Proč? Na to bohužel odpověď není snadná. Nedávno jsem navštívil Znojmo a byl překvapen cedulemi o blokovém čištění! Teď v létě? No ano, pokud chcete mít čisté město, tak ano, zněla odpověď. Dozvěděl jsem se, že na rozdíl od Třebíče, ve Znojmě se dělá blokové čištění od března do října pět krát! Je potřeba uklidit po zimě, dále padají květy, listí a jiné plody z různých stromů. Po deštích se naplaví písek a hlína. K tomu přičtěme neukázněnost lidí, kteří upustí, co mají v ruce kdekoli. Tedy aby bylo čisto, musí se uklízet. A funguje to!

Město je menší než Třebíč (oficiálně asi o 2000 obyvatel). Má dostatek v rozpočtu, aby si to mohlo dovolit? A Třebíč ne? Nebo je chyba jinde a oslavné ódy na hospodaření města nejsou objektivní? Každopádně je to skutečnost. Možná je to proto, že neživí tolik zbytečně placených radních. I radnice v Třebíči má podstatně více zaměstnanců než znojemská. A kdybychom se mohli podívat do smluv s některými podnikatelskými subjekty, možná bychom našli rozdíly i zde. Ono to ale nejde. Když chtěl radní Jaromír Barák (Třebíč Občanům) objektivně prozkoumat hospodaření Laguny, bylo mu v tom společnými silami radnice a pana Horkého zabráněno. Stejně tak se nedovíme, proč věci jinde fungují lépe než v Třebíči, bohužel.

Jan Zeman