Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Pejsci žijí v nelidských podmínkách
Pejsci žijí v nelidských podmínkách PDF Tisk Email
Středa, 29 Červen 2016 07:26

Stavba nového útulku pro opuštěná zvířata je v nedohlednu, o tom již náš server informoval. Přemrštěný rozpočet, dosahující dvaceti miliónů korun, se logicky nelíbil vedení města. Bývalý starosta Pavel Heřman, který ve svém volebním období shodil pod stůl projekt za necelých 8 miliónů a teď se zřejmě z nedostatku jiné agendy o pejsky stará, trpí pozoruhodnou ztrátou paměti, když tvrdí, že takový projekt na radnici nikdy nebyl. Ze lži nebo zapomnětlivosti ho usvědčil tehdejší vedoucí odboru a jeho bývalý asistent Bedřich Mozor, stejně jako veterinář Jan Gross, který se projektem zabýval v podpůrném spolku a s Heřmanem o projektu osobně jednal. Stavět se tedy má až někdy příští rok.

Městu vyšel vstříc podnikatel František Vágner, který vlastní pozemky pod útulkem a městu slíbil prodloužit nájemní smlouvu dopoloviny příštího roku. Zároveň však začal stavební práce na bytovém domě v sousedství útulku. Bourání těžkou technikou vyvolává obrovský hluk a hustá oblaka prachu.

Situaci popisuje Lenka Hlobilová, která v útulku dříve pracovala a teď tam dochází pomáhat s venčením. „Spousta psů teď trpí průjmy, zvíře když je ve stresu, tak první co se projeví, tak můžou být právě průjmy,“ řekla do mikrofonu ČRo Region. „Onemocněla i fenka Máša, byla přijatá na veterině s tím, že měla horečku, ztížené dýchání a celkový kolaps, nyní se jí snaží roztáhnout plicní sklípky.“ Lenka Hlobilová se rozhodla celou situaci řešit. „Ta zvířata trpí a já už se na to nebudu nadále koukat a vše nahlásím na krajskou veterinární správu,“ říká rezolutně.

Krajská veterinární správa připouští, že provoz útulku je stavební činností ovlivněn, ale svoji funkci nadále plní. Tak to stojí ve vysvětlení: „Z tohoto pohledu je bezprostřední ohrožení zdraví zvířat, i vzhledem k časovému omezení stavební činnosti,  málo

Jiný názor má třebíčský veterinář Jan Gross. „Zvířatům to určitě neprospívá, ten stres jednak z toho staveniště, stres z hluku, prachu a zdravotní problémy určitě se tam nějakým způsobem projevují. Město Třebíč mělo psy dočasně přemístit jinam, když povolilo tak rozsáhlé bourací a stavební práce v těsné blízkosti útulku.“

Podle ředitele městské policie Ladislava Prváka snaha byla, ale neúspěšná. „Obrátili jsme se na velké útulky jako je Brno, Jihlava, dostali jsme zápornou odpověď, že jejich kapacity jdou omezené.“ Městská policie alespoň pokouší dopady na zvířata minimalizovat tím, že častěji splachuje kotce.

Znovu se ukazuje, jak špatně rozhoduje vedení města. Tentokrát to odnášejí „jen“ pejsci. V případě stavby nového mostu na Podklášteří jsou na řadě lidé. Ale o tom až příště.

 

František Ryneš