Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Nová stavební místa s pochybnostmi
Nová stavební místa s pochybnostmi PDF Tisk Email
Úterý, 22 Březen 2016 08:24

Město Třebíč se ústy místostarosty Pavla Pacala rádo chlubí přípravou nových stavebních míst.  „Nové rodinné domy by měly do tří let stát v ulicích Alšova a Švabinského. V letošním roce bude k dispozici dalších 11 pozemků v lokalitě Na Kopcích – východ a v roce 2017 Na Kopcích – západ celkem 31 pozemků pro individuální výstavbu. O rok později se počítá přibližně s  50 parcelami za poliklinikou na ulici Vltavínská. Celkem vznikne více než 90 nových rodinných domů“, stojí v materiálu města.

Jenomže zasíťování nových stavebních pozemků má jednu velkou slabinu. Nepovede k nim plynová přípojka. Zato budou povinně napojeny na horkovod, který je ve vlastnictví podnikatele Richarda Horkého. Tím je ovšem vyloučeno svobodné rozhodnutí budoucích stavebníků, jaké médium použít k vytápění.

Na tiskové konferenci místostarosta Pavel Pacal předstíral, že plynová přípojka bude součástí zasíťování stavební lokality Na Kopcích. „Myslím, že ano,“ řekl na dotaz Českého rozhlasu, zda se s plynem počítá. Ale projekt s plynem nepočítá! Podle úředníků to nedovoluje Zákon o ochraně ovzduší. Do něho se totiž, pravděpodobně tlakem zájmových skupin, dostala velmi problematická věta. Říká, že právnická a fyzická osoba je povinna, je-li to pro ni technicky možné a ekonomicky přijatelné, využít pro vytápění teplo ze soustavy zásobování tepelnou energií. Bohužel již tři roky, co je zákon v platnosti, nevydalo příslušné ministerstvo prováděcí vyhlášku. Ta má stanovit, co pojem „technicky možné a ekonomicky přijatelné“ vlastně znamená. Nyní si to mohou obce a teplárenské společnosti vykládat celkem libovolně. A to se zřejmě v Třebíči děje.

Jestliže je nyní cena tepla z centrálního vytápění cenově srovnatelná s moderními kondenzačními kotli, v budoucnosti tomu tak být nemusí. Zatím jsou totiž obnovitelné zdroje energie dotovány. Nikdo však není schopen zaručit, co dotace a ceny komodit udělají za pár let. Nebude-li mít majitel domu na výběr, bude vydán na pospas teplárenské lobby. Nebude mít rozumnou alternativu. Takový „přirozený“ monopol může vést k rapidnímu růstu ceny tepla.

František Ryneš