Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Referendum proti dostavbě Dukovan
Referendum proti dostavbě Dukovan PDF Tisk Email
Pátek, 11 Březen 2016 00:00

Z prohlášení představitelů ČEZ, politiků bychom mohli soudit, že v okolí jaderné elektrárny Dukovany jsou jen samí milovníci jádra. Po včerejšku to již neplatí. Obec Slavětice v samém sousedství EDU vyhlásila referendum proti dostavbě Temelína.

Vedení obce je zaskočeno. Starosta René Moravec je pro dostavbu. ČEZ prý pomáhá rozvoji obce. Ale opozice a mnozí občané to vidí jinak. Obavy má i opoziční zastupitel Antonín Kovář. Upozorňuje na blízkou rozvodnu i na mezisklad vyhořelého paliva. Někteří občané byli v sedmdesátých letech násilně vyvlastněni a na jejich polích se postavila elektrárna. Dodnes to nemohou překousnout. Patří mezi ně i Bohumil Novák. „Apelovali jsme na starostu obce, aby se ohradil vůči výrokům, které jsme slyšeli neustále z médií, že všechny obce v okolí chtějí výstavbu dalšího bloku,“ říkají odpůrci dostavby.

Dlouholetý podporovatel EDU exsenátor za ODS se obává, že odpor obyvatel sice dostavbě nezabrání, ale může ji komplikovat. Však to byl právě on, který organizoval odpor proti EDU v 90. létech. „Asi už zapomněl, jak v jeho garáži rakouští aktivisté natírali sudy nažluto a malovali na ně černé vrtulky,“ vzpomíná jeden spoluobčan. „Pak výhodně prodal ČEZu pole a je vysmátý, jeho nevyvlastnili,“ dodává.

Ani vedení elektrárenského gigantu zatím obavy necítí. ČEZ prý bude referendum respektovat. Ale vedoucí projektu rozšíření Dukovan Martin Uhlíř je evidentně překvapen. Možná proto, že studie o dopadech na ukončení provozu EDU, kterou si nechal zpracovat ČEZ, hovořila jinak. Proslýchá, že výsledky průzkumu mohly být upraveny.

František Ryneš