Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Začal boj o vysokou školu
Začal boj o vysokou školu PDF Tisk Email
Pátek, 11 Březen 2016 00:00

Již několik měsíců se proslýchá, že okolo Západamoravské vysoké školy krouží několik zájemců. Místostarosta Pavel Pacal, který je za město Třebíč členem správní rady, v polovině února na jasný dotaz posloužil jen vyhýbavými odpověďmi. On prý nic neví, zeptat se máme pana rektora. Bylo jasné, že místostarosta buď nemluví pravdu nebo o dění ve škole nic neví. Jak jinak si vysvětlit, že předseda správní rady ZMVŠ Miroslav Wolf už 2. prosince loňského roku odpovídal zájemci o vstup s prosbou o posečkání?

Minulý týden se pomalu začala mlha zvedat. Rada města totiž projednávala zájem Vzdělávacího institutu Praha o vstup do třebíčské vysoké školy. A doporučuje zastupitelstvu nabídku zamítnout.

Co zájemce navrhuje? Zavazuje se zajistit po právní, personální a finanční stránce sloučení ZMVŠ a Vzdělávacího institutu Praha a převedení do formy ústavu (z.ú). Dále se zavazuje financovat přijímací řízení, provoz a rozvoj školy v Třebíči, v Praze i jinde. Zachovat stávající akreditace a usilovat o získání nových.

Především však chce, aby město (nebo i ostatní zakladatelé) zaplatilo staré dluhy. Vůči TTS energo 136 tisíc, Trado skoro 940 tisíc a vůči akciové společnosti Vivat Academia ve výši 300 tisíc. Také požaduje zajistit spolupodílnictví na financování chodu školy v nespecifikované výši.

Radě města se nabídka nezamlouvala, a já se tomu vůbec nedivím. Vzdělávací institut Praha nesl dříve jméno Karla Engliše. Je to 200 tisícové eseróčko, stoprocentně vlastněné akciovou společností TIX Trade, která má základní jmění 4 milióny a má akcie na jméno. Jednateli obou subjektů je Mgr. Jiří Klein z Kladna, 39 let, který figuruje v dalších cca patnácti firmách. Buď je hodně šikovný, nebo se jedná o nastrčenou osobu. O tom by mohlo svědčit to, že se nechá při jednání zastupovat advokátem Milanem Jančíkem.

Proč však se zájemce objevuje na scéně až teď? Je jasné, že není sám. A je pravděpodobné, že zastupitelstvo bude postaveno před jinou „lepší“ alternativu. Ve světle pochybného návrhu se bude lépe souhlasit. Uvidíme, co přinese jednání zastupitelstva příští týden,

František Ryneš.