Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Kdo si nadělil dárečky pod stromeček?
Kdo si nadělil dárečky pod stromeček? PDF Tisk Email
Neděle, 17 Leden 2016 14:06

Hektické časy vánoční skončily. Lidé se bavili sváteční atmosférou, ke které chtělo přispět i Město Třebíč. Určitě je velmi dobré dostat občany na náměstí, připravit pro ně vánoční trhy nejen s dárečky, ale i občerstvením, tak jako to známe z jiných měst. Ne vždy a všude se to ovšem povede. Někdy mám dojem, že se tady snaží, ale je to jako když v hokeji proti týmu Kanady na začátku minulého století nastoupili čeští amatéři a dostali nářezy 0:15, 0:30 apod. Za pár let se rozdíl snižoval a o dvacet let později přišly i první výhry nad tímto soupeřem. V Třebíči mě připadá, že ten rozdíl je čím dál větší. Místo aby se akce typu Slavností Unesco (pokaždé se jmenují jinak), Svatomartinské slavnosti či Vánoční trhy posouvaly dopředu, jde to z kopce. Letos jsme o některých akcích psali. Vánoční trhy a neuskutečněný Silvestr jsou toho dalším důkazem.

Město Třebíč získalo 1,5 mil. za projekt „Město přátelské rodině“. Část z této výhry chtělo dát do Vánočních trhů. MKS zakoupilo nové reprezentativnější stánky, jak se holedbalo ve svém plátku Třebíčském zpravodaji. Co nesdělilo, byla cena 200.000,- Kč. Jak někteří znalci prohodili, za ty peníze mohly být celodřevěné, nikoli jen plátěné. Navíc na trhu byly i staré stánky a některé další typy, celkem nehezká směsice. Celkově koncepce trhů vypadala jako, s prominutím, vietnamská tržnice.

Lidé porovnávali s Brnem a Znojmem. Stánků možná méně (Znojmo), ale zato pěkné a atmosféra určitě vánočnější. Někdy je méně více. O kulturním vystoupení nemluvě. Během svátků ve Znojmě, ve městě menším jako Třebíč, vystoupily kapely Neřež, Poutníci, Láďa Kerndl a další. Vše zadarmo a např. skupina Neřež hrála skoro dvě hodiny, takže žádných 30 minut a ahoj! O Brně a programu netřeba hovořit. Samozřejmostí, tak jako v Třebíči, určitě patří na pódium i místní soubory a talenty.

Dalším zajímavým bodem Karlova náměstí bylo vychvalované kluziště přímo na náměstí. Plocha z plastu o velikosti cca. 8x8 metrů zela většinu času prázdnotou. Ačkoli byly sjednány školy, mimo tento čas už mnoho zájemců nebylo. Vzhledem k tomu, že čtyři bruslící bylo až až, rodiče neměli o bruslení zájem. A opět pronájem za 215.500,- Kč! Kdo to doporučil, čí to byl nápad?

Mnoho mých známých se ptalo, kolik to stálo. Když jsem řekl cenu, padali do mdlob! Za tyto peníze se mohlo udělat něco užitečnějšího. Např. oprava některých chodníků v centru, které jsou v katastrofálním stavu. Vzhledem k častým indiciím, že to u úředníků chodí něco za něco, není třeba hádat. Prostě někdo měl pěkné Vánoce. Za stánky i za plochu určitě něco padlo. Komu a kolik se asi nikdy nedozvíme, na to jsou všichni opatrní. Jen škoda, že máme na radnici tolik placených radních a tím několik milionů tisíc ročně vyhozených za jejich platy. Když jsme v jedné kavárně debatovali o trzích a jak to chodí jinde, poznamenal kamarád: „Kdybychom měli počet placených radních jako jinde, mohl tady být i Michal David a tančit Pavlásek!“

Jan Zeman