Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Glosa svatomartinská
Glosa svatomartinská PDF Tisk Email
Úterý, 24 Listopad 2015 13:32

Potkal jsem jednoho historika z Brna, který byl v Třebíči na návštěvě. A hned říká: „No jo, Třebíč musí být vždy extra!“ Jelikož ukazoval na plakát se svatomartinskými slavnostmi, nechápal jsem, neboť mi to hned nedošlo, kam míří. „ Svatý Martin byl římský voják čtvrtého století a ne křižák, jak ho tady vyobrazujete, kdo to navrhl?“ Protože iniciátora tohoto nápadu neznám, nemohl jsem sloužit, nicméně pod správu Městského kulturního střediska to určitě patří. Ještě povídá: „ Jako major Terazky, daj Žižkovi gulomet!“

A to pan historik neviděl příjezd Martina, který byl spíše jako příjezd blanických rytířů v čele se sv. Václavem. Možná, že to dětem nevadí, možná to nevadí ani ostatním lidem, nicméně pokud chci věrně zobrazit někoho, musím to udělat co nejvěrněji předloze. Podíval jsem se, jak to probíhá v Brně. A hle, římský voják stojí před městskými konšely. Ano, až se budou děti ptát, jestli byl svatý Martin voják, je potřeba odpovědět, že ano. Ale římský a ne český! A je také otázkou, jestli by Martin z Tours chtěl, aby si ho lidé připomínali jako vojáka (sloužil a římské armádě asi 15 let), nebo jako poutníka, který dával lidem naději (dalších 50 let jeho života)!

Pokud tedy má přijet na bílém koni Martin, určitě si musí být co nejvíce podoben. Pokud je ve Znojmě průvod z doby Jana Lucemburského, nemůže král vypadat naopak jako římský císař, nebo jako arcivévoda! Ani slavné Slavností tří kápí nejsou vlastně nic jiného, než historické slavnosti, bez jakéhokoli cílení. Chybí trocha historie, která by zaujala diváky i děti.

Jan Zeman