Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Hazard přetrvá díky komunistům?
Hazard přetrvá díky komunistům? PDF Tisk Email
Středa, 04 Listopad 2015 13:05

Rada města chce prosadit vyhlášku, podle které se již podruhé odkládá účinnost zákazu hazardu v Třebíči. Novelu má schválit čtvrteční zastupitelstvo města. Jak se vlastně „kauza hazard“ vyvíjela?

S návrhem okamžitě zakázat v Třebíči hazard přišla již v minulém volebním období zastupitelka Marie Rynešová (HZNR!) a po její rezignaci ho vzal za svůj její nástupce Jaromír Barák (HZNR!). Jenomže tehdejší vedení radnice v čele s Pavlem Heřmanem (HZNR!) a Pavlem Pacalem (dříve ODS) bylo proti a tak byl schválen návrh vyhlášky, která umožňovala provoz automatů až do konce roku 2014. Před minulými komunálními volbami radnice provoz o další rok prodloužila, tedy do konce roku 2015.

Letos v létě požádal jeden z provozovatelů hazardu, společnost Bonver Win a.s. z Ostravy, o schůzku s vedením města. Učinila tak dopisem, který se týká informací o provozu sázkových zařízení a loterií. Rada města uložila vedoucímu finančního odboru Davidu Vojtanovi, aby inicioval osobní jednání (!!!) se zástupci této firmy. Vojtan na radě o výsledku referoval. O schůzce řekl novinářům starosta Pavel Janata. „Pan Vojtan si jen vyslechl jejich argumenty ve prospěch hazardu. Už jsme je slyšeli mnohokrát. K žádné dohodě s městem nedošlo. Stále platí městská vyhláška o zákazu hazardu po 31 prosinci 2015 a není mi nic známo o tom, že by se něco mělo změnit,“ vysvětlil svůj postoj starosta Janata.

Kdo by si myslel, že tím hazard v Třebíči končí, byl na omylu. Na tiskové konferenci minulou středu tentýž Pavel Janata (KDU-ČSL) prohlásil. „Město dostalo podnět od podnikatelů z Třebíče, kteří se ve městě pohybují kolem hazardu (pozn. red: jejich seznam uvádíme na konci článku). Žádají o odložení účinnosti obecně závazné vyhlášky o zákazu provozování loterií a jiných podobných her na území města do 1. ledna 2017." Na území Třebíče je nyní 36 hazardních přístrojů, které spadají pod pravomoc města. Ty všechny měly na Silvestra skončit. Starosta tvrdí, že stejně neskončí všech 208 přístrojů povolených ministerstvem financí. Do konce roku by jich jen108 mělo zmizet.

Jenomže v tomto bodě buď starosta mlží, nebo není dobře informován. Zajímavé údaje poskytlo občanské sdružení „Brnění“, které se hazardu dlouhodobě věnuje. V Třebíči je 27 heren, z toho 13 jich je na povolených místech a 14 na zakázaných. Tedy 52% heren v Třebíči bylo provozováno protiprávně. Už při jejich povolení MF totiž nesplňovaly podmínku tehdy platného zákona, že nesmí být v blízkosti - t.j do 100 metrů - od škol, školských zařízení, zařízení sociální a zdravotní péče, budov státních orgánů a církví. Statisticky na jednu hernu připadá v Třebíči cca 1400 obyvatel. Těchto heren se můžeme zbavit poměrně rychle. Protože již při povolování nedodržely herny zákon, může (a podle mne musí) město požádat MF o zahájení správního řízení a pak povolení hazardních přístrojů zrušit. Alespoň částečně by se napravil současný tristní stav.

Jak asi dopadne hlasování na zastupitelstvu? Přítomných radních jsem se na tiskové konferenci zeptal, jak budou hlasovat. Proti prodloužení hazardu se jasně za sebe i za KDU-ČSL vyslovil starosta Pavel Janata. Lidovci mají nulovou toleranci k hazardu ve volebním programu. Pro odložení nezvedne ruku ani Milan Zeibert (Břehy). Místostarosta Malý (ČSSD), současný politik Zdravého města, nechtěl říci jasné slovo. Socialisti se prý musí poradit. Místostarosta Pavel Pacal (Pro Třebíč) nás odkázal na čtvrtek, že prý uvidíme. Stejně tajemná byla i Marie Černá, uvolněná a dobře placená radní, bývalá politička Zdravého města a „křesťanská politička“, nechtěla s barvou ven. Předpokládám, že Pacal, Malý a Černá tedy budou pro hazard, lidovci a Zeibert proti. Protože podle Malého se koalice neusnesla na společném hlasování, bude muset někdo lidovce „vypárovat“. Již delší dobu je jasné, že v tiché koalici s vedením radnice jsou komunisté. Však dostali odměnu, placené předsednictví obou výborů zastupitelstva. Když tedy budou všichni čtyři komunisté pro hazard, podaří se vyhlášku o prodloužení schválit. V záloze ještě zůstává „neřízená střela“, Milan Šťastný a zastupitelé za ANO. „Barákovci“ odpor k hazardu deklarují dlouhodobě.

O tom, jak hazard v Třebíči dopadne a kdo se o to přičinil, budeme na našem webu informovat.

František Ryneš

Z dopisu třebíčských podnikatelů v hazardu vyjímáme:

K počtu vytvořených pracovních míst v objektech, které jsou pronajaty nebo podnajaty dalším subjektům za účelem provozu VHP a VLT uvádíme jako vlastníci těchto nemovitostí následující:

Provozovatelé (Cobra, Campa-net a.s., Bonver Win a.s.) vytvořili ve svých provozech tato pracovní místa:

vlastník: Rostislav Komenda

objekt: bývalá Meta, Soukenická 1

objekt: Velkomeziříčská ul. Herna DEPO

provozovatel: Campa-net a.s.

- 5 pracovních míst

- 4 pracovní místa

vlastník: Karel Kotrba

objekt: Hotel Podipný

objekt: Mijava

provozovatel: Campa-net a.s.

- 6 pracovních míst

- 3 pracovní místa

vlastník: Karel Štěpnička

objekt: Saloon u Mostu

provozovatel: Campa-net a.s.

- 4 pracovní místa

vlastník: František Šafránek

objekt: Alfa

objekt: A-bar

provozovatel: Cobra

- 4 pracovní místa

- 3 pracovní místa

vlastník: Němec / Yashica

objekt: Ježkovna

provozovatel: Bonver Win a.s.

- 4 pracovní místa

Dále uvádíme, že zisk z pronájmů těchto budov v nemalé míře podporuje další podnikatelské aktivity vlastníků těchto nemovitostí, které jsou realizovány na území města Třebíče a spadají převážně dokategorie "služeb". S tím tedy i úzce souvisí existence nezanedbatelného počtu dalších pracovních míst v Třebíči.