Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Levnější svoz odpadů? Ano, ale ne v Třebíči.
Levnější svoz odpadů? Ano, ale ne v Třebíči. PDF Tisk Email
Pondělí, 02 Listopad 2015 12:22

Rada města doporučuje zastupitelstvu schválit novelizovanou vyhlášku o svozu odpadků. Kdo by si myslel, že ušetříme, podobně jako je tomu v řadě měst, krutě se mýlí. I když třídíme jak mourovatí, na poplatcích se to neprojeví. Město Třebíč touto vyhláškou zavádí místní poplatek za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů.

A kdo musí platit? Kdo má ve městě trvalý pobyt, nebo má povolen trvalý pobyt nebo přechodný pobyt na dobu delší než 90 dnů, cizinec, který pobývá na území České republiky přechodně po dobu delší 3 měsíců, dále pak osoba, které byla udělena mezinárodní ochrana. Platit musí i ten, kdo vlastní dům, ve kterém nežije nebo rekreační chatu či chalupu.

Sazba poplatku činí 648 Kč na osobu a kalendářní rok a je tvořena z částky 195 Kč na osobu za kalendářní rok a z částky 453 Kč na osobu za kalendářní rok - tato částka je stanovena na základě skutečných nákladů města předchozího kalendářního roku na sběr a svoz netříděného komunálního odpadu.

Od poplatku se osvobozují poplatníci umístění do dětského domova pro děti do 3 let věku, školského zařízení pro výkon ústavní nebo ochranné výchovy nebo školského zařízení pro preventivně výchovnou péči na základě rozhodnutí soudu nebo smlouvy, umístění do zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc na základě rozhodnutí soudu, na žádost obecního úřadu obce s rozšířenou působností, zákonného zástupce dítěte nebo nezletilého, nezaopatřené děti umístěné v domově pro osoby se zdravotním postižením, osoby umístěné v domově pro osoby se zdravotním postižením, domově pro seniory, domově se zvláštním režimem nebo chráněném bydlení, dále po dobu pobytu v azylovém domě, ve vazební věznici nebo po dobu výkonu trestu, třetí a všechny další nezaopatřené děti ve věku do 18 let, žijící s rodiči ve společné domácnosti a to až do konce kalendářního roku, ve kterém nejstarší osvobozené dítě dovrší uvedený věk, po dobu umístění v léčebnách pro dlouhodobě nemocné nebo psychiatrických léčebnách.

V jiných městech jsou osvobozeni studenti, kteří studují mimo město a v zahraničí, lidé dlouhodobě pobývající mimo město třeba v zahraničí včetně nezletilých dětí.

Podle uvolněné a dobře placené radní Marie Černé (TND) to prý v Třebíči není možné proto, že se pobyt mimo město špatně prokazuje. Institut čestného prohlášení asi úředníci radnice neznají. Také zlevňování svozu nepřichází v úvahu. A to máme téměř vlastní svozovou firmu Esko T., téměř vlastní skládku komunálního odpadu! Ale tam všude jsou dobře placení lidé, které najdeme na kandidátkách „vládních“ volebních stran. A tak třeba Teplice zůstanou jen nedostižným vzorem…

František Ryneš