Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Město chce prodat průmyslový areál
Město chce prodat průmyslový areál PDF Tisk Email
Pátek, 30 Říjen 2015 10:16

Rada města Třebíče navrhla záměr prodat průmyslový areál na Rafaelově ulici. Jestliže záměr schválí zastupitelstvo, bude vyhlášeno výběrové řízení formou aukce. Vyvolávací cena bude 9 miliónů korun. Zastupitelstvo 5. listopadu bude také schvalovat podmínky výběrového řízení. Ty se často v Třebíči jeví jako „čertovo kopyto“ nejrůznějších majetkových transakcí. Za všechny jen příklad prodeje pozemků na Vídeňském rybníku. Příští rok bude tento skutek promlčen, radnice se chová, že netuší.

Ale vraťme se k průmyslovému areálu na Rafaelově, který město nepotřebuje, a je jen správné, že ho chce prodat. Vždyť již v roce 2005 město areál pronajalo firmě TTS Richarda Horkého. A už tehdy „výhodnost“ pronájmu budila rozpaky. Až takové, že o tom přijeli natáčet novináři z pořadu Reportéři ČT.

Redaktor David Macháček tehdy uvedl, že si areál společnost TTS od města pronajala na deset let za 350 tisíc (!!!) ročně, ale že tam sama nepodnikala. Pronajala totiž dál celý objekt za zhruba milión korun jiné společnosti, firmě Richter a Franzen, rovněž na deset let. V reportáži Richard Horký tato čísla nezpochybnil, jen tvrdil, že TTS tam investovala.

Z velké nepřesnosti ho v reportáži usvědčil vedoucí odboru pro správu majetku Pavel Kraus. Uvedl, že společnost Richarda Horkého areál sice udržovala a provedla drobné investice, hlavní rekonstrukce a přístavby skladů však platilo město. Zisk v řádu statisíců z rozdílu nájmů však inkasovala TTS.

Nadstandardní podmínky podnikání společnosti TTS v Třebíči neviděl jen redaktor Macháček. Dlouhodobě je kritizuje opoziční zastupitel za STAN Jaromír Barák. Jeho důslednost asi Richardu Horkému není po chuti. Využívá své ekonomické převahy a zažaloval Baráka o půl miliónu korun, že prý ho svou kritikou poškozuje.

Budeme tedy sledovat, jak soutěž proběhne. Zda nejsou podmínky prodeje „šité na míru“ některému subjektu. Pochybnosti vzbuzuje i fakt, že k záměru prodeje dochází až teď, když soutěž nebude možno do konce roku uzavřít. A na Silvestra vyprší dosavadní nájemní smlouva. Proč Pavel Kraus tak dlouho s přípravou prodeje otálel?

František Ryneš