Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Jak Pacal „ukecával“ Číňany
Jak Pacal „ukecával“ Číňany PDF Tisk Email
Pátek, 09 Říjen 2015 09:02

Když se díky odporu veřejnosti neuskutečnila služební cesta místostarosty Pavla Pacala (Pro Třebíč) do Jihoafrické republiky (včetně výletu na safari), dalo se čekat, že mu vedení města umožní výpadek kompenzovat. Služební cesta do Číny (včetně návštěvy Čínské zdi) trochu takovou kompenzací zavání. Cestovní zpráva z této cesty je však velmi zajímavá.

Cesta se uskutečnila ve dnech 13 až 19. září. Kromě Pacala jela i úřednice Denisa Hájková, „přední sinolog“ Zdeněk Hrdlička a podnikatel Richard Horký, o kterém zpráva cudně mlčí. Náklady na pobyt dvou zástupců města prý hradila čínská strana, pouze letenky šly na vrub radnice. Stály 2 x 23 tisíc. O dietách zpráva neříká nic.

A jaké byly přínosy? Podepsání memoranda s čínským městem Yichangem. Setkání s místním komunistickým tajemníkem, představiteli města a provincie, hospodářské komory a podobně.  Z Yichangu chce Pacal do Třebíče lákat turisty. Návštěva sympózia o přehradě Tři soutěsky s exkurzí na elektrárnu. Schůzka s českým velvyslancem. Recepce. Výlet do Pekingu s konzultací místních specifik. O tom, zda byl nastolen problém ekologie, porušování lidských práv a korupce, které jdou za čínským komunistickým režimem, není ve zprávě ani slovo.

A co se v Číně dozvěděli? Především že nebude lehké čínské turisty do Třebíče dostat. Jsou zvyklí na luxusní hotely, které u nás nejsou. Cestovní kanceláře nechtějí jezdit tam, kde to neznají. Turisté prý chtějí vše vidět na jednom místě za co nejkratší čas. Že je v Číně odlišná kultura a mentalita. Objevné, že? Že má Třebíč kontaktovat čínské cestovky, individuální turistika se v totalitních režimech nenosí. Kontaktovat se s agenturou Czech Tourism, jak už dříve navrhoval opoziční zastupitel Jaromír Barák. Spojit se s Telčí při nabízení regionu.  Aoslovit čínskou leteckou společnost, aby do svého katalogu dala něco reklamy o Třebíči. Využít možnosti ambasády – také objev století. A být maximálně opatrní při sjednávání smluv, jednání jsou prý dlouhá a od věci není trpělivost.

Jan Papež, místopředseda české asociace cestovních kanceláří, hodnotí snahu Třebíče pro MF Dnes slovy: „Podle mě ti, co chtějí teď oslovit čínské klienty, už je oslovují pozdě. Měli se probudit loni, když bylo v Praze fórum čínsko-české turistiky. V tuhle chvíli je minimálně na rok, na dva pozdě. Bude záležet, jestli se Třebíčští dostanou ke správným lidem s pravomocí produkty změnit,“ vysvětlil Jan Papež.

Výstupy z cesty jsou chudičké. Podepsání memoranda, které obě strany k ničemu nezavazuje. Pozvání zástupcům města Yichang  do Třebíče v březnu 2016, asi na účet Třebíče. Odkaz na webové stránky města a předání brožur v čínském jazyku. A nabídka na výměnu školáků jedné místní školy.

Se svými zážitky chce místostarosta Pacal seznámit veřejnost formou besedy. Jistě bude zajímavá.

František Ryneš