Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře V Třebíči se chyby úředníků nepotrestají
V Třebíči se chyby úředníků nepotrestají PDF Tisk Email
Pátek, 02 Říjen 2015 06:50

Město Třebíč dostalo od Úřadu na ochranu hospodářské soutěže pokutu tisíc korun a povinnost uhradit náklady řízení. Po úředníkovi, který se provinil, však nebude škodu vymáhat. Doporučila to radniční škodní komise a rada na doporučení slyšela.

Čeho se pokutá týká? Pokuta byla městu uložena za spáchání správního deliktu podle zákona o úpravě některých vztahů v oblasti veřejné podpory. Delikt spočíval v tom, že při zaznamenání údajů o podpoře malého rozsahu poskytnuté příjemci, nebyla dodržena zákonem stanovenou lhůta 5 pracovních dnů pro zápis podpor malého rozsahu do centrálního registru.

Zdůvodnění, proč úředníka nepotrestat, je kuriózní.

„Toto pochybení bylo způsobeno tím, že šlo o novou agendu, u které nebylo zcela jednoznačně určeno, kdo jí má vykonávat. Z tohoto důvodu a rovněž vzhledem k tomu, že se jedná o bagatelní částku, komise jednomyslně doporučuje škodu nevymáhat a odepsat v plném rozsahu na vrub škod města.“ Česky řečeno – škodu zaplatí občané, protože ji způsobil nepořádek na radnici..

Je pravda, že škoda je malá. Ale když vás městská policie přichytí při špatném parkování na parkovišti K+R, kde značka je také nová a pokuta je též bagatelní, asi se s vámi strážník bavit nebude a zaplatíte. A tak je to správné. Zákon platí pro všechny a pro úředníky zvlášť.

V Třebíči se však nevymáhají ani velké škody. Například prodej pozemků na Vídeňském rybníku, kde dnes stojí supermarket Lidl. Město pozemek prodalo za 7,5 milionu realitce Lima Real, u ní se neohřál ani 24 hodin a byl přeprodán řetězci za 27,5 miliónu. Jsem přesvědčen, že tady evidentně škoda městu vznikla. Je to již devět let. V příštím roce bude tato hanebnost promlčena. Potrestán nebyl nikdo. Ani úředník z majetkoprávního odboru, který smlouvu připravil, ani zastupitelé, kteří pro nevýhodný prodej hlasovali, ani starosta Ivo Uher, který smlouvu podepsal. Za téměř shodný delikt už v jiných městech rozsudky padly. V Třebíči je ticho po pěšině. Proč? Někteří aktéři jsou ještě v politice činní a možná sedí i v současné koalici.

Starosta Pavel Janata (KDU-ČSL) na dotaz o právním řešení kazy Vídeňský rybník odpověděl lakonicky. „Nevím, že by se takový právní akt na radnici připravoval“. Možná by ale mohl žalobu iniciovat, než bude věc promlčena. O poroblémui teď již ví, podrobnosti si může nastudovat. Jestliže bude nadále nečinný, těžko se zbaví (morální?) odpovědnosti.

František Ryneš

 

Aktualizováno Pátek, 02 Říjen 2015 06:56