Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Se starostou na pivu
Se starostou na pivu PDF Tisk Email
Pátek, 04 Září 2015 08:29

Každou první středu v měsíci můžete jít se starostou Pavlem Janatou (KDU-ČSL) na pivo. Bude sedět od šesti večer v restauraci La Fabrika, dá si malé pivo a bude naslouchat podnětům a stížnostem občanů.

První takové neoficiální setkání proběhlo ve středu. Pod markýzou se sešlo asi dvacet občanů. Postupně si přisedali k prvnímu muži radnice a vylévali si srdce. Témata byla různá. Od lokálních, například neexistující přechod na konci Brněnské ulice, neopravený chodník, špatné orientační značení domů na některých sídlištích a budoucí revitalizaci jedné ze čtvrtí města, až po širší témata, jako je revitalizace Karlova náměstí, obchvat města nebo problém s parkováním a dopravou v Židech. Právě poslední z témat vidí Janata jako velký problém a vyzval, aby s řešením problému pomohli právě obyvatelé Zámostí. Líbí se mu také myšlenka motivovat Richarda Horkého, kterému již desítku let patří chátrající objekt v centru Židů. „Není možné majitele donutit k rekonstrukci, ale budu si to pamatovat, až s Horkým povedeme další jednání,“ slíbil starosta.

Pozorně naslouchal lidem a dělal si poznámky. Atmosféra byla přátelská a to i tehdy, když se jeden z občanů vyjádřil proti provozu Laguny, který má za nehospodárný. „ Taky jsem měl s dostavbou problém, pane Štajnci, jsou důležitější věci, které bylo třeba udělat,“ přemítal Janata. „Jenomže teď už stojí a my jsme povinni ho provozovat v zájmu občanů co možná hospodárně.“

Na to navázala paní, které se nelíbilo, že radnice nadstandardně vychází vstříc podnikateli Richardu Horkému. Při kontrole hospodaření s dotacemi města na Laguně byl z kontrolní skupiny vyřazen na žádost Horkého ekonom Jaromír Barák, který se touto problematikou dlouhodobě zabývá. Zde se Pavel Janata dopustil jediného faulu večera, když tvrdil, že Richard Horký měl právo vznést proti Barákovi námitku podjatosti (Barák prý ho dlouhodobě dehonestuje), námitce finanční výbor vyhověl. Na kontroly subjektů, požívajících dotace města, se však nevztahuje zákon o kontrolní činnosti práce úředníků, ale Zákon o obcích, který takové právo kontrolovaným nedává.

Na přetřes přišla i širší témata. Třeba nesmyslnost vzniku krajů a nečinnost socialistického senátora Františka Bublana, s čímž Pavel Janata souhlasil. „Nemyslím, že bych „neviditelného senátora“ dokázal přimět k nějaké aktivitě, ale pokusit se mohu,“ prohlásil.

Příjemnému posezení pod markýzou nevadilo ani šumění dešťových kapek. Starosta Janata chce v neformálních setkáních pokračovat. „Nevěděl jsem, do čeho jdu, zda vůbec někdo z občanů přijde. Také jsem si to představoval trochu jinak. Že budou občané po jednom, dvou přicházet a pak zase odcházet. Vyvinulo se to trochu jinak, ale přesto jsem tady byl rád.“ Po dvou hodinách se účastníci rozešli.

František Ryneš