Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Pacal si nedá pokoj
Pacal si nedá pokoj PDF Tisk Email
Čtvrtek, 13 Srpen 2015 13:16

Do Číny směřuje místostarosta Pavel Pacal (Pro Třebíč) a úřednice Denisa Hájková. Mají ve dnech 12. až 18. září navštívit provincii Hubei, která je partnerem Kraje Vysočina. Představitelé Vysočiny navštívili tuto provincii v červnu a hejtman Jiří Běhounek doporučil Třebíč představitelům druhého největšího města Yichang jako vhodného kandidáta na družbu.

Zástupci Třebíče dostali pozvání na mezinárodní fórum OECD, které se bude zabývat gigantickým a hodně kontroverzním vodním dílem Tři soutěsky, kvůli němuž muselo opustit svůj domov přes pět miliónů lidí. Cílem návštěvy je podle Pacala účast na tomto fóru, představení Třebíče zástupcům města Yichang a navázání spolupráce mezi oběma městy. Ke Třem soutěskám asi ani Pacal, ani Hájková nebudou schopni nic říci, Dalešická přehrada je přece jen o něčem jiném než největší hydrocentrála světa. Ale výlet to může být zajímavý.

 

Pacal si myslí, že setkání v Číně může využít pro podporu turistického ruchu, zájem čínských turistů o Evropu prý stoupá. „Zároveň je to možnost navázat kontakty, které mohou přinést nové podnikatelské možnosti subjektům v Třebíči,“ stavěl vzdušné zámky místostarosta. Kromě přijetí u starosty města nemají dohodnuté žádné další setkání. Povezou však sebou brožuru o Třebíči v čínštině, resp. v jednom z čínských dialektů.

Náklady na pracovní cestu nebudou astronomické. Pouze dvě letenky, za které dá město nejméně 28 tisíc, spíše však mnohem více. Aktuálně se cena jedné letenky pohybuje od 21 tisíc do 132 tisíc, podle letecké společnosti a trasy. Ostatní náklady platí čínská strana. Přesto je cesta přinejmenším diskutabilní. Lákat turisty je mnohem účinnější spoluprací s incomingovými agenturami, které mají jak odborníky, tak i zkušenosti. Návštěva Číny „na blind“ je tou nejhorší metodou. Také načasování není dobré. Čínský jüang totiž jen od úterka devalvoval o 4% a dostal se na nejnižší hodnotu za téměř třicet let. To zájezdy Číňanů hodně prodraží.

Cesta vzbuzuje dojem, že vedení třebíčské radnice chce Pavlu Pacalovi kompenzovat neuskutečněnou návštěvu Jižní Afriky (včetně safari). Tehdy starosta Pavel Janata (KDU-ČSL) prohlásil, že byla špatně komunikována s veřejností. Hlavně kvůli odporu občanů Pacal zůstal doma. O prázdninách asi odpor nehrozí a tak bylo možno Pacalův výlet směle komunikovat na tiskovce města. Jestli spolupráce s komunistickým vedením Yichangu bude překážkou k vyvěšení tibetské vlajky na budově radnice, nedokázali představitelé města říci.

František Ryneš

 

Aktualizováno Pátek, 14 Srpen 2015 07:55