Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Nesmyslnost Laguny optikou sucha
Nesmyslnost Laguny optikou sucha PDF Tisk Email
Středa, 12 Srpen 2015 13:39

Sucho, vedro, dusno. Výrazy, které slyšíme prakticky na každém kroku, až nám to již není milé. Lidé vtipkují o sjízdnosti řek. Všechny sjízdné, nejlépe Rovery a Jeepy, Labe je možno sjet i s Felícií. Ano, vody je málo.

Některé kapacity z oboru varují před celosvětovou krizí. Např. už před čtrnácti lety na jedné konferenci zaznělo: „Jednou z velkých chyb lidské povahy je to, že si věcí ceníme jen tehdy, když je jich nedostatek,“ říká náměstkyně generálního tajemníka OSN Elizabeth Dowdeswellová. Časopis AWAKE napsal: „Dnes jsou množství i kvalita sladkovodních zdrojů naší planety ohroženy tak jako nikdy předtím. Nenechme se oklamat tím, že v některých ‚šťastnějších‘ částech naší planety jsou zásoby vody očividně bohaté.“

Nyní to poznáváme i u nás, ve „šťastnější“ části planety. Některé obce bojují s vodou. Např. i na Vysočině ve Zhoři již došla a musí se dodávat v cisterně. Stav řek i přehrad dosáhl minima za desítky let. Nejde vzhledem k celorepublikovým zásobám o katastrofické vyhlídky. Nicméně, že je potřeba vodou šetřit, bylo známo i našim babičkám. Kde není voda, není život!

Před třemi lety inicioval Zdeněk Štajnc petici a následně vyzval zastupitele k přehodnocení přestavby areálu Laguna, provozovaného sdružením firem Yashica s.r.o. a TTS Energo s.r.o. Jako jeden z důvodů uvedl právě plýtvání pitnou vodou (Zdeněk Štajnc píše zastupitelům). Většina koupališť v republice je zásobena užitkovou vodou. V Třebíči je to voda za skoro 100Kč za kubík! Když propočítáme, za jakou částku tam proteče vody, kolik se spotřebuje energie a další provozní výdaje, tak to nemůže těch 200 návštěvníků denně zaplatit. Oni to zaplatí na dotacích ostatní občané. Kontrola prakticky žádná, když si provozovatel sám usměrňuje kontrolní výbor!

Podle odborníků není letošní suché léto výjimkou a můžeme se těšit na další roky. Situace může dospět až tak daleko, že někdo zakáže provoz Laguny, právě pro plýtvání pitnou vodou. Jak to pak bude místostarosta Pavel Pacal, největší zastánce jejího budování, vysvětlovat?

Jan Zeman