Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Lidé, bděte!
Lidé, bděte! PDF Tisk Email
Pátek, 31 Červenec 2015 06:37

Tento známý výrok jednoho soudruha si vypůjčil v roce 2009 Václav Havel na konec svého pojednání o svobodě. Václav Havel tenkrát napsal: „Totalita…, možná skončila v klasické podobě, jak ji známe z 20. století, ale rodí se nové, daleko sofistikovanější způsoby ovládání společnosti. Vyžaduje to bdělost, opatrnost, obezřetnost, studium, nadhled …“

Tak přesně tato slova si říkám, když sleduji, co se děje na našich silnicích, v našich městech. Kdo ovládá město Třebíč? Při kontrole hospodaření Laguny si provozovatel ze strachu před ekonomickým odborníkem postěžuje u města, ožene se nesprávným paragrafem a komise za souhlasného přitakávání tajemnice i radních odhlasuje, že ho odstraní. Kdyby bylo hospodaření košer, není třeba se přeci bát?

Budí to dojem, že starosta i místostarostové jdou na ruku některým podnikatelům. V úterý jsme zveřejnili informaci, že čištění kanalizace a uzavírka náměstí se prodlouží. Včera jsem mluvil s obchodníky na náměstí a ti se nestačili divit. Vlastně se nediví! Pokud se v práci vyskytuje jeden až dva pracovníci a někdy i půl dne nikdo, pak se práce nutně protáhne. Dnes jsme si to ověřili. Opravdu na celém úseku jeden člověk. Vykopané jámy, kde nikdo minimálně dva dny ani nekop, někde se už vykopaná hlína pomalu sesouvá na své původní místo. S takovýmto tempem se to opravdu protáhne. A nebudeme se divit, až na zasedání bude rada města řešit vícepráce. To je takový malý bonus pro firmy, které dělají z nás občanů blbce! Nacení zakázku tak, aby se tvářila levně a aby vyhrály výběrové řízení. No a vícepracemi se dostanou na cenu ostatních uchazečů, někdy možná i nad. A nikdo to neřeší. Stejně jako zde. Najednou si firma, která čistí kanalizaci, všimne, že potrubí je opravdu hodně zanesené a nestačí to vyčistit. No to by napadlo i vola, že sto let nečištěná kanalizace bude asi opravdu zanesená.

Včera šel pan starosta na oběd do svého oblíbeného bufetu, na druhou stranu náměstí. Čekal jsem, že zpátky půjde okolo stavby a prohlédne si, jak to klukům jde. Nikoli, raději jde po horní straně, nějaké práce na náměstí ho zřejmě nemohou rozhodit! Takto se vedení města stará o peníze daňových poplatníků. Starosta je od slova starat se. Náš snad nikoli? Václav Havel varoval před sofistikovanějšími způsoby totality. Státní a městské zakázky ukazují, že na tom něco je.

Jan Zeman

 

Aktualizováno Pátek, 31 Červenec 2015 08:14