Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Oživené židovské město
Oživené židovské město PDF Tisk Email
Pátek, 17 Červenec 2015 07:26

Od pátku do neděle znovu ožije třebíčské židovské město. Podle motta „Vraťte se s námi v čase“ se můžete těšit na celou řadu zajímavých vystoupení v Zadní synagoze, na Havlíčkově nábřeží, na terasách hotelu Joseph, na „Plácku“, či v křivolakých uličkách čtvrti.

S tanečním programem vystoupí skupina Yochevet, zazní klezmerové melodie v podání oblíbených skupin Mackie Messer Klezmer Band a Schimmerle Klezmer Kabaret. Hrané prohlídky Zadní synagogy zpestří divadelní soubor Ampulka. V pátek a v sobotu večer se bude u lávky do Hasskovy zahrady promítat. Ani kulinářští fanoušci nepřijdou zkrátka. Tvůrčí dílny i piknikové snídaně u Židovské brány jim přijdou vhod, stejně jako kachna v šouletu ve Vinárně Ráchel. Celek bude doplněn ukázkami zásahu četníků, přehlídkou historických kostýmů, ukázkami prvorepublikové hasicí techniky, přednáškami, tvůrčími dílnami i pohádkovými představeními pro děti.

Pořadatel, Městské kulturní středisko, požádal obyvatele, aby odstavili své čtyřkolové mazlíčky mimo čtvrť s výhrůžkou městskou policií. Jistěže, návštěvníci tohoto významného podniku nejsou zvědavi na osobní auta či dodávky rezidentů a firem, mimochodem, značnou část tvoří podniková auta firmy Kapucín zastupitelů Milana Šťastného a Martina Bambuse Svobody. Jenomže problém s parkováním a dopravou v Zámostí je starý jako revitalizace čtvrti sama. Město ho však dlouhodobě ignoruje. Za Maška a Mastného se to dá pochopit. Židovskou čtvrť neměli v lásce. O návrh řešení se kdysi pokusilo občanské sdružení Zámostí, pro které zpracoval koncepci tehdejší vedoucí odboru dopravy Miroslav Petrů. Spadla pod stůl.

Již je nejvyšší čas zřídit parkovací místa, která nebudou hyzdit čtvrť, v okrajových částech nebo v bezprostřední blízkosti. Nabízí se zakladačový parkovací systém v Subakově továrně nebo podzemní parkoviště na Žerotínově náměstí. Ale na to prý nejsou peníze. Zato nesmyslné investice do areálu bývalého BOPO nebo do Laguny k dispozici jsou. Možná, kdyby se podnikatel Richard Horký rozhodl něco udělat s polozbořenou bývalou dozrávárnou banánů, která mu patří a ze které kdysi chtěl udělat luxusní ubytovací zařízení, mohly by se ledy hnout…

František Ryneš

 

Aktualizováno Pátek, 17 Červenec 2015 07:39