Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Střípky z červnového zastupitelstva
Střípky z červnového zastupitelstva PDF Tisk Email
Pátek, 26 Červen 2015 09:32

Čtvrteční jednání třebíčského zastupitelstva proběhlo v klidné atmosféře. Zasloužil se o to jednak konec působení tajemnice Simeony Zikmundové na radnici a jednak pouze jediný pokus místostarosty Pavla Pacala (Pro Třebíč) napadnout lídra opozice Jaromíra Baráka.

Ten se v úvodu ptal, kdo platil reklamní polepy vlaku při otvírání terminálu. Trochu zmatečně odpověděl místostarosta Vladimír Malý (ČSSD), že polovinu platilo město a polovinu sdružení TTS+Yashica. Reklama stála 190 tisíc, i polovina, připadající na město, se zdá vyhozením peněz.

Z majetkových záležitostí stojí za zmínku souhlas zastupitelů s prodejem půlhektarového pozemku Nad zámkem firmě bývalého majitele firmy Envinet Františku Vágnerovi, respektivě jeho jiné firmě. I když cena, něco přes 5 miliónů, se zdá dost podseknutá, pro prodej mluvily dvě skutečnosti. Šlo o jediného zájemce a navíc o zájemce s pověstí slušného podnikatele.

Schválené rozpočtové opatření pak řešilo především hledání peněz pro podporu Západomoravské vysoké školy a dvoumiliónovou injekci Katolické charitě Třebíč. Zde starosta Pavel Janata upozornil na svůj střet zájmů, je členem brněnské zastřešující organizace. Zastupitelé později městskou dotaci na bohulibý účel schválili.

Díky semináři pro zastupitele se nerozvinula široká diskuze okolo podpoře ZMVŠ. Rada předložila dva scénáře, žádný z nich nenavrhla podpořit. Útlumový, který předpokládá zánik školy do dvou let, což bude město stát letos 2,1 miliónu a příští rok asi milión. Druhá varianta byla rozvojová, ZMVŠ ve městě zůstane, ale „pod křídly“ města. Tato varianta by byla dražší v dalších letech. Po diskuzi zastupitelé hlasovali pro útlum, čímž se stali fakticky hrobaři vysoké školy v Třebíči. O tomto jednacím bodu se obšírně rozepíšeme později.

Přítomní občané jen těžko chápali, proč na Bráfově třídě vzniknou další semafory v křížení s ulicí Chlumeckého. Vedoucí odboru Kratina našemu serveru vysvětlil, že se tak stalo na podnět policie. Škoda, že policie nepřispěje na drahou a vyloženě nevhodnou záležitost finančně.

Třebíč se stává členem CIVINET, poněkud záhadné sítě k udržitelné mobilitě ve městech. Nu což. (Zatím) to nic nestojí.

Pořízení změn územního plánu vyvolalo diskuzi nad budovou bývalé ZMVš a přilehlého pozemku, kde byl účel rozšířen ze školského zařízení též na bydlení. Zdá se, že úředníci radnice už ví, jak s tím naloží, i když vedoucí odboru Pavel Kraus tvrdil nevěrohodně pravý opak. Další vývoj budeme sledovat.

Bez diskuze prošlo schválení závěrečných účtů Skládka TKO i Cyklostezky Jihlava – Třebíč – Raabs, regenerace ul. Františka Hrubína a rekonstrukce výtahu v budově radnice na Karlově náměstí za 650 tisíc. Město přispěje i na památky v Židech, konkrétně na dům s rokokovou fasádou a opravovaný dům na Tichém náměstí.

Komunista Milan Ustohal obhajoval provedenou kontrolu užití dotací města na Laguně. Vše prý je v pořádku, dotace byly poskytnuty v souladu s předpisy. Jaromír Barák upozornil na to, že při kontrole se podle zákona o obcích mělo zjišťovat, jak bylo s dotací naloženo, nikoliv jak byla poskytnuta. Jeho námitku však Ustohal nemohl nebo nechtěl pochopit, snad díky vysokému stáří a někdejšímu podílu na totalitní moci. Diskuzi na toto téma utnul starosta Janata prohlášením, že zastupitelstvo závěry kontroly neschvaluje, ale pouze bere na vědomí. Při hlasování baráka nepodpořili ani straničtí kolegové.

Na závěr starosta Pavel Janata seznámil zastupitele, kteří snad nečtou usnesení rady ani denní tisk, o řešení problémů v Útulku pro opuštěná zvířata. Od 1. července přejdou pejsci i jejich ošetřovatelky pod městskou policii.

František Ryneš

 

Aktualizováno Pátek, 26 Červen 2015 09:36