Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Zemřel výtvarník Josef Kremláček
Zemřel výtvarník Josef Kremláček PDF Tisk Email
Čtvrtek, 25 Červen 2015 07:03

Dne 5. března slavil známý třebíčský výtvarník Josef Kremláček 78. narozeniny. Včera nás šokovala zpráva, že již není mezi živými. Zpráva o to překvapivější, že ještě před několika dny jsme ho mohli spatřit, když se vracel z ateliéru v Židech za volantem svého vozu

Za Josefem Kremláčkem je rozsáhlé dílo. Malíř, grafik ilustrátor, učitel mnoha generací třebíčské mládeže, člověk s velkým sociálním cítěním, který každým rokem věnoval obrázky do charitativní aukce Rotary klubu Třebíč. Čestný občan města, člen Sdružení výtvarných umělců Vysočiny, Sdružení Bienále Brno a celé řady zahraničních uměleckých skupin, jako Centre international de l'actualité fantastique et magique v Bruselu nebo Stir up.

Josef Kremláček se narodil v Třebíči. V Praze vystudoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou. V letech 1964 až 1970 byl členem surrealistické skupiny Lakoste. Ilustroval celou řadu dětských knížek a je autorem tisíců litografií, často s velmi fatastní tématikou, inspirovaných krásami přírody. Jeho pohádkové postavičky visí v mnoha dětských pokojích v Třebíči i daleko ve světě.

V Josefu Kremláčkovi Třebíč ztrácí jednu z nejvýraznějších postav kulturního života, člověka laskavého a moudrého.

František Ryneš