Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Vysoká škola ve Znojmě následuje ZMVŠ?
Vysoká škola ve Znojmě následuje ZMVŠ? PDF Tisk Email
Pondělí, 15 Červen 2015 10:37

O potížích Západomoravské vysoké školy jsme již mnohokrát referovali. Náš pozorný čtenář Adam Nováček nás upozornil, že podobný osud, totiž ztráta akreditací, hrozí i Soukromé vysoké škole ve Znojmě. Protože na této škole studuje značný počet studentů z Třebíče, rozhodli jsme se získat podrobnosti.

Akreditační komise navrhuje omezení akreditací bakalářských studijních oborů Ekonomika veřejné správy a sociálních služeb, Marketing a management a Účetnictví a finanční řízení podniku. Výhrady jsou jako přes kopírák zdůvodnění ztráty akreací oborů ZMVŠ. Nedostatečné personální zajištění studijních programů a kvalifikace (malý počet profesorů a docentů), slabá publikační činnost pedagogů v oboru, příliš mnoho vyučovaných předmětů jedním pedagogem.

Akreditační komise již delší dobu pořádá tažení proti „soukromým“ vysokým školám. Zasedají v ní osobnosti z „kamenných“ univerzit, které nemají zájem na existenci konkurence. Studentů ubývá a při stávajícím způsobu financování „na hlavu“ přicházejí veřejné vysoké školy o významnou část státní dotace. Podmínky pro akreditaci jsou tvrdé. Pedagogický sbor musí mít stanovený počet profesorů, docentů a doktorů. Toto číslo akreditační komise stále navyšuje. Rovněž omezuje horní věkovou hranici pedagogů, která na veřejných vysokých školách omezena není. Omezuje i celkový počet hodin, které může pedagog odpřednášet. Přitom veřejné vysoké školy si mohou profesory a docenty sami „vyrábět“, což soukromé školy nesmí. A konkurenci je habilitovat nebudou.

Jistě je relevantní otázka, zda u nás není vysokých škol příliš. Z hlediska počtu vysokoškolsky vzdělané populace jsme oproti západním zemím pořád na chvostu. Takže zřejmě opravdu půjde o snahu omezit konkurenci.

Co mi na této válce vzdělávacích ústavů vadí, to je skutečnost, že si to odskáčou studenti. Přihlásili se na školu, která měla akreditaci a již i úspěšnou historii. A najednou je „vrchnost“ postaví před těžko řešitelný problém. Odepsat již zaplacené školné a začít znovu na veřejné vysoké škole? Ne každý si to může dovolit. Navíc mnozí již překračují věk, kdy za studenty platí sociální a zdravotní pojištění stát.

Že situaci ve školství není dlouhodobě v pořádku, o tom svědčí i střídání ministrů jak na pražském orloji.

František Ryneš