Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Simeona Zikmundová odchází
Simeona Zikmundová odchází PDF Tisk Email
Pátek, 29 Květen 2015 08:32

To, o čem se už několik dní spekulovalo na radničních chodbách, došlo naplnění. Dnes rezignovala na svůj post tajemnice městského úřadu Simeona Zikmundová. K 15 červnu 2015 odchází na Ministerstvo pro místní rozvoj na pozici odborného náměstka pro ekonomiku a provoz. Město chce vypsat na uvolněné místo výběrové řízení. Do té doby tajemníka zastoupí starosta Pavel Janata, zkušeností s touto prací má z Náměště dost.

Zikmundová působila řadu let jako ředitelka na Krajském úřadu v Jihlavě, potom na Nejvyšším kontrolním úřadu, kam si ji "vytáhl" jeho prezident František Dohnal. Po Dohnalově „pádu“ musela NKÚ opustit a pracovala jako koncipientka v soukromé advokátní kanceláři. Nyní dva roky v Třebíči na postu tajemnice městského úřadu. Simeona Zikmundová, pupeční šňůrou svázána s KDU-ČSL, která sama o sobě tvrdí, že je věřící evangelička, už jednou směřovala z Třebíče do Prahy, na post "superúředníka". Ale neuspěla ve výběrovém řízení. Právě působení na NKÚ mohlo Zikmundové uškodit. Podle tisku uváděla do pořádku přehmaty svého šéfa. Dostávala nadstandardní odměny, přesahující tu 440 tisíc, tu zase 330 tisíc a různé finanční bonusy. Právě plýtvání penězi Františku Dohnalovi policisté vyčítali.

I v Třebíči požívala Zikmundová nadstandardů. Rada města Třebíče jí bez ohledu na pořadí žádostí a potřebnost ostatních žadatelů přiklepla byt. A ne ledajaký. Rovnou na Karlově náměstí. Aby se tajemnici také dobře parkovalo, dostala další benefit, byla jí přidělena parkovací karta, která se obvykle poskytuje partnerům města. To se však dá těžko říci o tajemnici. Je totiž zaměstnancem města, k pracovním cestám může používat služební auto. K čemu tedy parkování „za pusinku“? Úředníci z radnice si záhy všimli, že služební auto používá Zikmundová i pro ryze soukromé účely. „Právě jela na polikliniku a žádný služební úkol tam neplnila,“ prozradila našemu serveru jedna z jejích podřízených.

 

Starosta Pavel Janata však vidí práci tajemnice pozitivně. „Paní tajemnice udělala pro město a městský úřad obrovský kus práce. Je iniciátorem aktivního vytváření partnerství s obcemi v našem správním obvodu, připravila nové logické provázání agend úřadu a řídila jejich reorganizaci do fungující praxe. Připravila a zrealizovala plány vzdělávání úředníků, zavedla používání nových metod ve strategickém a personálním řízení úřadu. Přenesla do Třebíče své bohaté zkušenosti, které získala při práci na Kraji Vysočina a na  Nejvyšším kontrolním úřadu,“ shrnul působení tajemnice starosta s tím, že on osobně považuje Simeonu Zikmundovou za příklad nanejvýš profesionálního zaměstnance veřejné správy, s jakým se za svoji politickou kariéru setkal.

A co Zikmundové vyčítají úředníci? Především chaotické změny v organizační struktuře a nekoncepčnost v personální práci. "Zavedla na radnici atmosféru strachu, kdy se již jeden úředník bojí mluvit s druhým, aby se to nedoneslo tajemnici. To by si dotyčný hned odskákal," říká jedna z úřednic. A jedním dechem dodává, že snad tento "teror" odchodem Zikmundové končí. "Doufám, že na její místo přijde někdo normální," netají se úředníce nadějí.

Novináři zase tajemnici vyčítají nevstřícnost při poskytování informací. Na příklad údaje o platech vedoucích pracovníků neuvolnila ani poté, co tak na doporučení Ústavního soudu učinila i prezidentská kancelář.

František Ryneš