Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Vysoká škola: (opět) hrozí zánik
Vysoká škola: (opět) hrozí zánik PDF Tisk Email
Čtvrtek, 28 Květen 2015 07:32

Na březnové zastupitelstvo přišlo vedení Západomoravské vysoké školy s prosíkem. Aby škola přežila, potřebuje pomoc. Jenomže město nemůže školu podpořit, protože ji nedávno poskytlo více než milión, které škola obratem převedla Kraji Vysočina. Pokryla tak penále a vratku peněz ze zpackaného projektu.

Nyní vedení školy znovu přišlo žádat o pomoc. Jestliže jsme napsali, že tomu tak je s pravidelností mořského přílivu, vůbec to nebyla nadsázka. Tentokrát se však nejedná "jen" o peníze, ale o podstatu bytí. Škole chybí do konce akademického roku 700 tisíc, bance dluží další milión. A není kde vzít. ZMVŠ má nyní 82 platících studentů, jenomže v červnu jich většina po státnicích odejde. Zbude 21 statečných. Nových přihlášek do dvou akreditovaných oborů je 15, počet se od března zvýšil o jednu. Další uchazeči se však mohou hlásit, na druhé straně všichni přihlášení nemusí nastoupit.

I když škola opustila velkou budovu v Borovině, úspora nestačí. Dva ze zakladatelů finančně nepomohou. „Hospodářská komora nemá možnost dát peníze,“ uvedl předseda OHK Třebíč Richard Horký a dodal, že jeho firma TTS je ochotna škole odpustit dluh 120 tisíc za teplo. Ředitelka školy a zároveň představitelka druhého zakladatele – Vivat Academia a.s. – poukázala na to, že kryje základní provozní náklady, prý milión ročně. Víc nemůže. A tak starosta Pavel Janata (KDU-ČSL) připustil, že rozhodnutí o záchraně školy je na zastupitelích města.

Na červnové zastupitelstvo budou předloženy dvě varianty. První z nich počítá s „férovým“ útlumem školy. Fungovala by ještě dva roky a umožnila tak dostudovat studentům, kteří o to stojí. Pak by byl konec. Podle místostarosty Pavla Pacala (Pro Třebíč) je varianta nevratná. Vysokou by se později nepodařilo vzkřísit. Má pravdu. Nebyl však právě on, společně s Pavlem Heřmanem (přeběhlík z HZNR!) a Pavlem Svobodou (přeběhlík z Top 09), za město v minulém období ve správní radě školy? Nenese tak svůj podíl na současném neutěšeném stavu?

Druhou variantou je převzetí vysoké školy městem. Vedení školy se nepodařilo najít strategického partnera a tak „Černý Petr“ zůstal Třebíči. Nejsou však analýzy, kolik by to město stálo. Ředitelka Markéta Šafránková Křivanová připustila, že, k samofinancování bez rozvoje je potřeba asi 150 platících studentů. S tím nesouhlasil za představenstvo Miroslav Wolf. „Nejdou srovnávat počty při zakládání školy a nyní. Odhadují, že by stačilo 65 studentů ve dvou oborech.

Jestliže by měl Wolf pravdu, o čemž lze pochybovat, příští školní rok by škola potřebovala cca 1 až 1,2 miliónu korun. To by nebylo tak hrozné. Jestliže však je pravdě blíž rozvaha bývalé kvestorky Moniky Kolaříkové z doby zakládání školy, bude potřeba na dorovnání ztráty 3,5 miliónu korun.

Předseda OHK Richard Horký znovu nabídl prostory v BOPO v případě, že škola bude pokračovat. Na rozdíl od dřívějších slibů však již ne nezištně. „Rekonstrukce jednoho patra v BOPO by stála asi 8 až 10 miliónů, škola by je splácela v nájmu deset let,“ nastínil svoji představu dobročinnosti.

Starosta Pavel Janata nechtěl prozradit, jakou variantu řešení sám preferuje, aby neovlivnil názor ostatních klubů v zastupitelstvu. Z jeho dikce však šlo vyčíst, že upřednostňuje spíše nulové řešení.

Jaké jsou argumenty pro pokračování ZMVŠ? Předně je to škola s tradicí, v době rozkvětu měla 720 studentů. Dává městu prestiž „univerzitního“ města. Zřizuje pracovní místa, vychází vstříc rodinám, které si nemohou dovolit poslat ratolest do světa. Absolventi naleznou uplatnění v místě. Roční náklady na provoz nejsou vysoké, řádově v miliónech korun. Do Laguny soukromým subjektům TTS a Yashica město bez mrknutí oka sype ročně přes 7 miliónů, tedy více než dvojnásobek, o podpoře hokeje a baseballu nemluvě. V penězích překážka není. Vysoká soustřeďuje intelektuální potenciál, pořádá konference a mladí přinášejí do města oživení. Jestliže škola skončí, už se nikdy neobnoví. Podpora v dobách zlých se může otočit v nové akreditace atraktivních technických oborů vzhledem k potřebám JE Dukovany.

Proti podpoře pokračování školy mluví nejistota. Škola bude potřebovat dotace po řadu let, bylo by o několik miliónů méně pro TTS a Yashicu, možná i hokej. Škola postrádá schopné odborníky, kteří by ji postavili na nohy, připravili nové žádané obory, přesvědčili akreditační komisi o správnosti nastoupené cesty, chybí nadšení. Oba akreditované obory, udržitelný rozvoj a památky, nejsou pro zájemce atraktivní. Také strach zastupitelů z podpory ztrátového projektu může hrát roli.

Tak či onak se rozhodne na jednání zastupitelstva koncem června. Doufejme, že zastupitelé rozhodnou moudře. Špatných rozhodnutí už bylo dost.

František Ryneš