Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Terminál dál budí emoce!
Terminál dál budí emoce! PDF Tisk Email
Pondělí, 25 Květen 2015 07:08

Když úředníci obcházeli majitele sousedních pozemků a prosili o schválení stavby terminálu, slibovali hory, doly. Majitelé domků na Eliščině ulici měli mnoho výhrad. Například protihluková stěna nebude stačit pojímat hluk z nádraží, zahrádky budou rájem pro zloděje, pokud nebude dobře ukončena protihluková stěna a bude přístup do této části. A další a další.

Místostarosta Pacal (Pro Třebíč) tenkrát osobně navštěvoval majitele pozemků a dušoval se, že vše bude podle jejich představ. A také podle plánu, který si někteří nechali podepsat na potvrzení, že to tak bude. Skutečnost je opět jiná. Různé úpravy a novinky už nikdo nekonzultuje. A že jich je požehnaně. Např. hned uzavření protihlukové stěny není dořešeno a je prakticky volný vstup pod protihlukovou stěnu. Tedy jednoduchý vstup do nikým nestřeženého prostoru, kde vás nikdo nevidí, a vy si můžete dělat, co chcete. Protihluková stěna totiž z ničeho nic končí o asi deset metrů dříve, než jak je v původním plánu. Nemluvě o její kvalitě, která podle slov bydlících žádný hluk nezachytí. Možná i proto, že pod ní je cca. 10 cm prostor, kudy se hluk může šířit. Tento prostor může sloužit jako dokonalé místo pro odhazování odpadků do zahrad majitelů pozemků.

O vstupních dveřích do tohoto prostoru také nikdo nehovořil a nejsou ani zakresleny v plánu. O jejich smyslu se vede směšná debata. Podle prohlášení pana Kratiny se jedná o nouzový únik, který si vyžádali hasiči. Podle jednoho z majitelů, který se hasičů dotazoval, nikdo z nich nic takového nežádal. Je velmi směšné, že se dělá úniková cesta za protihlukovou cestu, odkud již ale není dalšího úniku! Pokud majitelé domů neotevřou svoje dveře, unikající nemá dále kam uniknout a v případě závažného požáru v „jámě“ uhoří. Logicky ale lidé nebudou unikat za stěnu, když je ze tří stran nádraží otevřené k bezpečnému úniku.

Další novinkou je umístění nástupišť vlakového nádraží, které před tím bylo částečně chráněno vlastní budovou. Nyní se posunulo do volného prostoru, přesně za rodinné domy. Hluk se tedy mnohonásobně zvětšil. Největším problémem zůstávají nové ampliony, které hlásí příjezdy a odjezdy vlaků. Několik jich bylo umístěno opět do prostoru k rodinným domům a na jejich hlasitost si byli stěžovat i obyvatelé z Bráfovy ulice! Bohužel zatím bez odezvy. I o těchto nových amplionech se plánech nehovoří a nejsou zakresleny.

I o dalších změnách k neprospěchu bydlících bychom mohly psát. Ale asi netřeba. Jak se zmínil v jednom rozhovoru s paní majitelkou domu na Eliščině ulici pan Novák z odboru dopravy: „ Co si stěžujete, když bydlíte na nádraží?“

Zatím obyvatelé bydleli u nádraží, nyní to vypadá, že se z nádraží stane obytná zóna. Zase má Třebíč nějaký unikát!

Jan Zeman