Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Průmyslová zóna: obsazeno!?
Průmyslová zóna: obsazeno!? PDF Tisk Email
Pátek, 24 Duben 2015 07:35

Vedení města Třebíče oznámilo, že se do průmyslové zóny nastěhují dvě firmy, které v konečné fázi zaměstnají až 250 lidí, převážně žen. Místostarosta Pavel Pacal (Pro Třebíč) prý už má na stole písemnou žádost většího z nich. I když byl na tiskové konferenci tajemný jako hrad v Karpatech, našemu serveru se podařilo zjistit, že se jedná o německou společnost Jopp Automotive, která již působí ve Velkém Meziříčí.

Tato firma se zabývá montáží převodovek zejména do terénních automobilů Jaguár, Ford a Land Rover. Nyní dostala velký kontrakt od Volkswagenu, který prý bez rozšíření výrobních prostor není schopna splnit. Vedení firmy nám zájem o nákup dvou hektarů půdy v průmyslové zóně potvrdilo. Jde o pozemek, o který před dvěma roky projevila zájem společnost Foxconn, vyrábějící LCD obrazovky. Ta však od záměru odstoupila. „K tomu na dva tisíce procent nedojde,“ chlubil se svými vyjednávacími schopnostmi Pacal. Schválí-li prodej pozemku květnové zastupitelstvo, výroba by se mohla rozběhnout příští rok na podzim, plný stav 200 pracovníků chce firma dosáhnout v následujícím roce.

 

Druhý ze zájemců je česká společnost, která se zabývá měřicí technikou pro jadernou technologii. I zde prý je jednání na dobré cestě.

Doufejme, že si město dobře ošetří plnění slibů obou společností. Firmě VW, pro kterou má Jopp Automotive vyrábět převodovky, totiž v minulém roce klesl prodej vozů o tři procenta. Dříve slib o počtu nových míst nesplnila např. firma Tedom. Radnice však jí mnohamilionovou smluvní pokutu odpustila. Snad také prodej pozemků nepůjde přes prostředníka, jako v případětěch na Vídeňském rybníku, kde Lima Real „vydělala“ během jediného dne 20 miliónů na úkor Třebíče (Martin Běhal: „To je zisk, ne?“). Mimochodem, jednalo-li se o trestný čin, bude příští rok promlčen.

Jestli se záměr zdaří, bude možno radnici zatleskat. Snad Pacal konečně pochopil, že akvizice firem z našeho regionu je mnohem jistější, než lákat Jihoafričany cestou na safari.

František Ryneš

 

Aktualizováno Pátek, 24 Duben 2015 07:50