Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Jak zastavit úpadek do provinčnosti
Jak zastavit úpadek do provinčnosti PDF Tisk Email
Pátek, 17 Duben 2015 00:00

Třebíč chce uvolnit pozemky na stavbu rodinných domků. Po vzniku aféry, kdy se úředník města vysmál zájemci o stavbu rodinného domu panu Vystrčilovi slovy: „Tak to se odstěhujte z Třebíče,“ se vedení radnice chytlo za nos. Mimochodem, stále se neví, který úředník má dnes již proslulou hlášku na svědomí. Druhým impulzem může být fakt, že počet obyvatel Třebíče již klesl pod 37 tisíc, za loňský rok o 215. Fakticky je však o pár tisíc nižší, když počítáme i mladé, kteří jsou zde pouze trvale hlášeni.

Tisková mluvčí Irini Martakidisová tuto mediální bombu uvedla tím, že v programovém prohlášení Rady města Třebíče na období 2014 - 2018 má velmi důležité místo incoming. „Klíčovou aktivitou incomingu je snaha zastavit úbytek obyvatel města. Jedním z nástrojů, jak toho dosáhnout je nabídnout občanům pozemky pro individuální výstavbu domů. Město proto připravilo plán postupného zasíťování pozemků, které jsou ve vlastnictví města a jsou územním plánem určeny k bydlení,“ říká mluvčí.

Jak to bude v praxi vypadat? Letos město uvolní 5 (slovy: pět !!!) parcel na Švabinského a Alšově. Za rok a za dva roky Na Kopcích to bude 36 parcel a posléze za poliklinikou na Vltavínské asi 30 parcel. Celkem tedy v průběhu 3 až čtyř let 70 parcel. „Prodej všech nabídnutých pozemků bude probíhat výhradně formou aukce. Naším cílem je prodávat místa přímo jednotlivým zájemcům o bydlení v Třebíči,“ doplnil místostarosta Pavel Pacal (Pro Třebíč) a dodal, že velká část pozemků, určených k zástavbě, je v rukou soukromníků, se kterými prý radnice jedná. Na otázku HoNem.cz, jak se k uvolňování pozemků staví Richard Horký, nedokázal odpovědět. „Jednáme i s ním,“ tvrdil místostarosta. Tak za rok uvidíme.

František Ryneš