Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Počet obyvatel stále klesá…
Počet obyvatel stále klesá… PDF Tisk Email
Pátek, 27 Březen 2015 07:34

Stav počtu obyvatel v Třebíči stále klesá. Tento trend nezastaví bohužel ani současná koalice. Na konci roku byl stav přistěhovalí versus vystěhovalí na Třebíčsku mínus 300 obyvatel. Na okrese Třebíč vede samozřejmě Třebíč, kde byl úbytek více než 210 obyvatel, dále v Moravských Budějovicích, Jemnici a Náměšti. Naopak počet obyvatel se zvýšil v Hrotovicích, nebo v Jaroměřicích. V Třebíči, jako druhém největším okrese Kraje Vysočina, je i nižší porodnost a vyšší úmrtnost, než v menších okresech. První příčku ale zabírá v počtu umělých přerušení těhotenství. Pozitivem je snad o něco menší rozvodovost, oproti jiným krajům. Jediný Třebíčský okres má rozvodovost pod 50% - 46,64%. Naopak na Havlíčkobrodsku je to skoro 55%!

Jak z toho ven? Těžko! Mladí nemají zájem o klasickou práci, i když jim některé podniky nabízí dobrou příležitost. Proto se stěhují do měst, kde se kumulují administrativní firmy a nabízí relativně lehkou práci za zajímavé peníze. Město Třebíč pro oživení také mnoho nedělá. Hloupé řeči o možnosti investorů z JAR jsme už slyšeli a četli mnohokrát. Jiná města řeší investice u místních firem, nebo z blízkého okolí. Je to o snahách a prioritách radnic. Pokud nebude č. 1 snížení nezaměstnanosti a zvýšení počtu pracovních míst, nebude to fungovat. Stejně jako ve firmách. Pokud si firma nedá plán a nekontroluje stav činnosti, nikdy se nezlepší.

Dále nefunguje náměstí, které čím dál více živoří a slušní a tradiční obchodníci jsou buď nuceni, nebo sami vyklízí pozice. Jejich prostor zaujímají banky, pojišťovny a obchodníci z dálného východu. Přitáhnout obyvatele na hlavní náměstí není pro radnici prioritou. Tou je dotáhnout lidi do Laguny či areálu Borovina. Pokud by to mělo přinést práci a zvýšení životní úrovně, proč ne? Práci v Borovině ovšem vykonávají levní pracanti z východu a zřízení DDM mezi fabrikami více příležitostí také nepřinese.

Zábavu si lidé v Třebíči také neužijí. Jsou města, kde v sezóně, ale i třeba v zimních měsících, funguje akce za akcí. Lidé jsou vybízeni, aby svůj čas trávili uvnitř svého města a nikoli jinde. Z Třebíče stále více lidí jezdí za akcemi a tím i nákupy do Jihlavy, Brna či Freeportu. Není se co divit. Město místo akcí musí šetřit na odměny uvolněných radních! Ano, radní si napakují kapsy a po nás potopa. Že se nám směje kvůli počtu radních celá republika? Že se za pár let počet obyvatel Třebíče dostane na 30 tisíc? No a?

Jan Zeman