Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře ZMVŠ opět natahuje ruku
ZMVŠ opět natahuje ruku PDF Tisk Email
Úterý, 24 Březen 2015 14:40

Už je to evergreen. Západomoravské vysoké škole dojdou peníze na provoz a tak osloví město. Dejte další! A město dá. A neuplyne ani rok a peníze jsou ty tam. To se opakuje s pravidelností mořského přílivu a odlivu. Jaké jsou důvody neutěšeného stavu?

Dá se říci, že dvojí, objektivní a subjektivní. Prvním objektivním důvodem je fakt, že je stále méně dětí a tudíž i potencionálních zájemců o vysokoškolské studium a „kamenné“ univerzity dělají všechno možné, aby soukromé školství vytěsnily z trhu. Druhým objektivním důvodem je, že se na ZMVŠ platí školné. Úvahy o tom, že zakrátko zavedou placené studium i veřejné vysoké školy, nenašly, díky socialistické vládě, naplnění. Na tento fakt upozornil na posledním jednání zastupitelstva Milan Šťastný (Břehy).

Jenomže to je jen půl pravdy. Mnohem závažnější jsou příčiny, které si škola zavinila sama. Vedení nevěnovalo dostatečnou pozornost přednášejícím. Na ZMVŠ učil doslova kde kdo. Na to upozorňovala akreditační komise dlouhou dobu. Kupříkladu Marie Černá, a nejen ona, neměla kvalifikaci v oboru, který přednášela. Pedagogové nevykazovali, až na výjimky, publikační činnost. Garanti předmětů byli z valné části staří jak Metuzalém, někteří měli tolik částečných úvazků, že na spánek jim nezbyl čas.

Kdo tento stav zavinil? Ve správní radě seděl v minulém volebním období za město starosta Pavel Heřman (tehdy přeběhlík z HZNR!). Již při zakládání školy se netajil negativním názorem, VŠ podle něho do Třebíče nepatří. Seděl zde dále tehdy nejvlivnější muž rady, místostarosta, nebo spíše neoficiální starosta, Pavel Pacal (Pro Třebíč). A „poloviční“ místostarosta, učitel Pavel Svoboda (přeběhlík z TOP 09). Za Vivat academia neprůhledný Miroslav Wolf s možným vztahem na firmu Gordic z Jihlavy, málo zkušená dcera „otce zakladatele“ Markéta Šafránková Křivanová a Michaela Kemlarová. Dozorčí rada byla složena ze zástupců hospodářské komory Igora Uherčíka, Jana Hejátka, který býval v představenstvu HK konsekventně proti pomoci vysoké škole, a úřednice Jitky Neumannové. Josef Dušek z Prahy byl „létající kvestor“. Standardní odpověď sekretářky do telefonu: „Pan kvestor je zde jen v pondělí,“ tak omlouvala nepřítomnost svého šéfa. Mimochodem, bývalý řidič stavebního stroje Dušek se už na škole rok neukázal. Asi ví proč.

Tato garnitura odmítla přislíbenou dotaci na zateplení budovy. Za jejího „panování“ škola zpracovala nekvalitní projekt, takže musela loni vracet kraji 1,2 miliónu, z původně darovaných dvou miliónů městem na provoz školy. Přestěhování do Horkého BOPO se neuskutečnilo. Provozovatel tepelného hospodářství nestihl objekt dostavět. Dnešní místostarosta Vladimír Malý (ČSSD) si pokládá za zásluhu, že pár desítek metrů od ZMVŠ postaví kraj vedený socialisty novou tělocvičnu.Ta na vysoké přijde o další nájemníky.

Prostory v TRADu jsou pro školu naprosto nevhodné. Několik malých kanceláří, do knihovny se chodí přes kabinet učitelů, jeden z nich musí stoupnout, aby student prošel. Hrůza. Bezprostředně školu řídí rektor, teolog a historik Marek Matějek. Věnuje veškeré své úsilí záchraně školy. Jenomže samotné úsilí nestačí. Kdo z budovy ZMVŠ vystrnadil nájemníky? Kdo odmítl dotaci na rekonstrukci této budovy? Kdo po přestěhování školy do objektu TRADO nenechal vypustit vodu z radiátorů? Otazníků by mohla být celá řada. Zavinění nikdo nevyšetřuje.

Minulý čtvrtek se na zastupitelstvu objevili rektor Matějek s ředitelkou Šafránkovou Křivanovou znovu. A zase zněly vzdušné zámky o tom, jak bude škola perfektní, jak se jen čeká na blýskání zlatých časů. Škola má prý 82 studentů (o čemž upřímně pochybuji, oproti 720 před pár roky pád z výšin), ale bude líp, už je 14 přihlášených!!!

Rektor Marek Matějek se chlubil výsledky soutěže Fakulta roku, kde hodnotí studenti a absolventi svoji školu. „V oblasti technických oborů, kde byla naše škola hodnocená mezi dalšími 32 veřejnými a soukromými školami, jsme skončili na devátém místě, tedy v první desítce. Pro zajímavost, jihlavská polytechnika byla v tomto ohledu až osmadvacátá,“ pyšnil se rektor. Škola bude usilovat o akreditaci dálkového studia a snad i nového technického oboru.

Co je nové je fakt, že funkcionáři nepřišli žádat přímo o peníze, ale o morální připravenost peníze poskytnout. To však relativizoval starosta Pavel Janata prohlášením, že město hledá i jiné cesty, jak do školy prostředky dostat. Snad formou placené práce? Nikdo neupřesnil.

Padla i otázka, zda i další zakladatelé dávají peníze. Ředitelka jen neurčitě přitakala. Kolik však Vivat Academia skutečně dává, odmítla zveřejnit. Proslýchá se, že příspěvek je nepeněžní, formou odpuštěného nájemného v beztak poloprázdné budově TRADO.

Zastupitelé se nakonec shodli, že prohlášení o podpoře školy poskytnou. „Vysokou školu v Třebíči chceme,“ znělo jednohlasně. Teď jde tedy o to, jak si vedení města dění na „alma mater“ pohlídá.

František Ryneš