Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Voda na Třebíčsku opět podražila
Voda na Třebíčsku opět podražila PDF Tisk Email
Neděle, 04 Leden 2015 00:00

Zatímco v minulém roce jsme platili za kubík vody 83,82 Kč, od prvního ledna saháme do kapsy hlouběji.  Voda podražila na 85,73 koruny. Pochopitelně to vyvolává otázky, proč tomu tak jev. Spotřeba na obyvatele totiž klesá. Představitelé vodárenství se brání tím, že musejí povinně použít finanční model, podle kterého se stanovuje cena vodného a stočného, a který zahrnuje i inflaci. Jenomže všechny výnosy, nájemné a dividendy jdou zpět do vodárenství. Přitom infrastruktura patří obcím. Téměř veškeré výnosy Vodárenské a.s. jdou svazku. Ten je neprojí, ale všechny vrací do oprav a do nových kanalizací.

Zdražení vody neproběhlo v představenstvu hladce. Z osmi jeho členů bylo nejprve proti zdražení pět. Pak se ale někdo nechal přesvědčit a v opozici ke zdražení zůstaly jen Moravské Budějovice, Jaroměřice a Moravský Krumlov. Proč mezi nimi není i zástupce TřebíčePavel Heřman (volba Tr)? Tak by se měli ptát nejen občané Třebíče, ale i obcí, které třebíčský starosta zastupuje.

Velkým kritikem současného stavu je starosta Moravských Budějovic Vlastimil Bařinka. Kalkulační vzorec ceny vody musí být podle něho jiný, než u svazků, které mají zahraniční vlastníky. Předsedou svazku je starosta Třebíče Pavel Heřman. Zároveň sedí i v dozorčí radě Vodárenské a.s. Koncem roku na sebe upozornil tím, že bez souhlasu obcí a bez výběrového řízení zaměstnal neúspěšného politika ze stejné kandidátky Pavla Svobodu. Bařnka to nazval „podvůdkem“. To však není jediný podezřelý počin ve vodárenství na Třebíčsku a části jižní Moravy. Je třeba se důkladně podívat na zadávání zakázek. Vždyť v paměti obyvatel je stále ještě pozvánka majitele jedné stavební firmy na fotbalové utkání do Anglie, směřovaná šéfům vodárenství. O podivných praktikách se mluvilo již za Heřmanova předchůdce, exstarosty Miloše Maška ČSSD).

Že to jde i jinak, to ukazuje příklad společnosti VaK Havlíčkův Brod. Na Havlíčskobrodsku, Pelhřimovsku a v části Chrudimska loni obyvatelé za kubík vody platili 68 korun. Ani letos nezaplatí více. To je cca 57% částky, kterou platí občané u nás! Vodárenství je zde v zisku 21 miliónů korun. Obce dostanou dividendu a zbude i na zaměstnance. Dostanou přidáno. Tři procenta v dnešní době není málo. Pamatuje se i na údržbu a opravy zařízení.

Tamní předseda představenstva Pavel Policar to vidí jasně. Společnost Vak řídí skuteční manažeři. Za kvalitu své práce odpovídají celým svým majetkem. Proto se nebojí rozhodovat ve prospěch společnosti a nenechají se uplácet kmotry. Hledají každou cestu, jak výsledek podniku zlepšit. Ať už jde o fotovoltaiku, bioplyn nebo drobné stavebnictví.

Škoda, že ve vedení našeho vodárenství nestojí někdo podobný Pavlu Policarovi.  Ale možná by stačilo, kdyby si kompetentní orgány posvítily na praktiky v třebíčském svazku a ve vodárenské akciovce. Zlevnění vody by se zákonitě muselo dostavit.

František Ryneš