Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Z cizího krev neteče
Z cizího krev neteče PDF Tisk Email
Pátek, 19 Prosinec 2014 00:00

Na první pohled se zdá, že stavba nové tělocvičny za čtyřicet miliónů u hotelové školy v Borovině je pro Třebíč přínosem. Místostarosta Vladimír Malý (ČSSD) to vydává za svou zásluhu. Stavbu bude financovat kraj, kterému šéfují socialisté.

Jenomže na druhý pohled už to tak výhodné není. Bude se muset zabrat pořádný kus městské zeleně a musí se vystřílet obrovská kaverna do skalnatého svahu. Opoziční zastupitelé také poukazují na negativní stanovisko odboru životního prostředí Krajského úřadu. Přitom o pár stovek metrů dál je v budově Západomoravské vysoké školy naprosto funkční tělocvična, kterou hotelovka donedávna používala. Pravda, přesun studentů o přestávce není pohodlný. Oblíbená byla též u obyvatel sídliště.

Co s budovou bývalé základní a nyní vysoké školy? Už jednou město ten problém řešilo, když potřebovalo jednu základní školu v rámci Třebíče zavřít. Nebyli žáci. Tehdy se prodej za korunu městu hodil. Starosta města Pavel Janata soudí, že se o osud budovy rozhodne až po jejím převedení na město. V kuloárech se šeptá, že už se zájemce o budovu s obrovským pozemkem „za pusinku“ našel. Radnice tají, kdo to je. ZMVŠ se na podzim přestěhovala na Hrotovickou ulici, když  se alternativa azylu u Richarda Horkého v BOPO ukázala jako nevýhodná. Do bývalé základky se nevrátí. Má teď jen zhruba 8O studentů a podstatná část z nich v květnu absolvuje studium. Noví studenti je nenahradí. O nově zavedené obory není zájem, staré potratily akreditaci. Ve vedení školy jsou lidé spjatí s jihlavskou firmou Gordic, která už jednou chtěla fungující školu ovládnout. Chystá se repríza?

František Ryneš