Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Rozpočet Třebíče opět schodkový?
Rozpočet Třebíče opět schodkový? PDF Tisk Email
Čtvrtek, 18 Prosinec 2014 00:00

I když se hodnocení v titulku vedení Třebíče dlouhodobě brání, opět je tomu tak. Plánované výdaje převýší předpokládané příjmy o 50 miliónů korun. Jak jinak tedy rozpočet nazvat? A jak schodek vyrovnat? Starosta Pavel Janata (KDU-ČSL) v tom ještě nemá úplně jasno. Nejspíše prý budou použity prostředky z rozvojového fondu, který však je primárně určen k něčemu úplně jinému. Má pokrýt spoluúčast města, pokud si „sáhne“ na dotační peníze. Druhou možností pak je Pavlem Pacalem (Pro Třebíč) tak úporně obhajovaný úvěr.

Stavět deficitní rozpočet je stejný šlendrián, jaký ukazuje naše vláda. I třebíčská radnice rozhazuje. Třeba kritizované zvýšení počtu uvolněných radních způsobí sekyru 1,5 miliónu ročně. Město si zřejmě bude muset na tuto velkorysou trafiku půjčit. Dalším faulem na občany je prodloužení hazardu o rok, což přinese asi 18 miliónů, ale z kapes poplatníků je skrytě vytáhne pokrytí negativních sociálních důsledků a následků kriminality.

 

Investice budou stát město, alespoň podle návrhu rozpočtu, 123 miliónů. Tato cifra vzbuzuje rozpaky, protože město neplánuje žádné velké investiční akce. Hodně sporných počinů se podařilo koncem volebního období, profitoval zejména dvorní dodavatel, firma Kapucín. Radnice chce dodělat diskutovaný dopravní terminál, což bude stát 15 miliónů, dostavět problematický Dům dětí a mládeže za řádově desítku miliónů a podnikatelům v bývalém BOPO opravit komunikace za dalších 10 miliónů. Dokončení revitalizace sídliště Horka-Domky bude stát 20 miliónů, stejně jako zateplení školek na Dukovanské, Kpt. Jaroše, Kubišově a na Cyrilometodějské ulici.

Občané se marně dožadují úpravy Karlova náměstí. S tím se evidentně nepočítá. A tak se nabízí otázka. Nač bude použito zbylých 50 miliónů, které zbudou, i kdyby se prostavěly na výše uvedených akcích? Buď radnice své další záměry tají, nebo peníze ušetří a závěrečný účet skončí koncem roku jako vyrovnaný (což by byla dobrá zpráva) nebo nastoupí další nešvar. Rozpočtová opatření. Radnice si tímto způsobem řadu let uschovává peníze do akcí, o kterých ví, že se nerealizují, aby schválení rozpočtu snáze proběhlo a přitom zbylo na rozmařilost.

Uvidíme, zda rada návrh rozpočtu prosadí. Jak si nový starosta pohlídá peníze města? Nebude to mít lehké.

František Ryneš

 

Aktualizováno Čtvrtek, 18 Prosinec 2014 16:20