Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Porcování medvěda po třebíčsku
Porcování medvěda po třebíčsku PDF Tisk Email
Středa, 17 Prosinec 2014 00:00

O tom, že v Třebíči je snad nejvíc uvolněných radních na počet obyvatelů v České republice, jsme již referovali. Novým „papalášům“ se to jen těžko odůvodňuje. A tak přišli se zajímavou taktikou. Protože je jich více než důležitých odborů městského úřadu, porcovali kompetence napříč jednotlivými resorty. Opozice na jednání zastupitelstva nevycházela z údivu. Zvláště když na otázku, co vlastně budou padesátitisícoví uvolnění dělat, přišla odpověď: „Práce je dost“. Starosta Pavel Janata (KDU-ČSL) jen neurčitě podotkl: „Věřte, má to svou vnitřní logiku". Podívejme se, jakou.

Vladimír Malý (ČSSD) bude mít v referátu investice, majetek města, který je na stejném odboru, ovšem nikoliv. Podaří se mu z kraje "vydojit" investiční prostředky, jak rád tvrdí? Ani dopravu nebude mít komplet. Městskou mu zastupitelé nesvěřili. Že by to na dispečera dopravy v pekárnách bylo příliš složité? Ale spraví si chuť na veledůležité agendě Zdravé město, kterou zdědil po Marii Černé.

Pavel Pacal (Pro Třebíč) dostal školství. Býval učitelem, tam je jakási logika vidět. Ale proč MAD z odboru dopravy? Bude také dohlížet na majetek města (prodeje, pronájmy) a na informatiku. Připomíná to hru na kozla a zahradníka.

Na Milana Zeiberta (Břehy) zbyla kultura, komunální služby bez odpadů, životní prostředí, sport, volnočasové aktivity a prevence kriminality. Kromě údržby ulic tady není co pokazit.

Marie Černá (TMD) dostala do vínku z odboru rozvoje a územního plánování pouze úsek rozvoje. Bude také rozvíjet sociální služby. Z  komunálních služeb jí zůstává pro změnu jen odpadové hospodářství. A ještě grantový systém a nově získávání grantů a dotací. Proč? Pobírá v některých z těchto oblastí druhý plat, v souhrnu ne zrovna malý.

Pavel Heřman bude mít pouze územní plánování, cestovní ruch, a s tím související péči o památky UNESCO. A světe div se, vodárenství. Tam nási již tak jako tak stojí zhruba 30 tisíc měsíčně, proč si to nenechat zaplatit ještě jednou v odměnách uvolněného radního? Jeho činnost nazval starosta Moravských Budějovic „drobnými podvůdky“. Nejvyšší čas, aby si na to posvítily příslušné orgány.

Při projednávání kompetencí zastupitelstvem byli Heřman i Černá pod palbou kritiky. Oprávněně. Oba dva seděli se sklopenou hlavou a nebyli schopni na obranu svých prebend říct ani slovo. Nechali starostu Pavla Janatu, aby za ně tahal z ohně horké kaštany. Činil tak, byť z jeho reakcí bylo zřejmé, že ne z přesvědčení, ale v zájmu udržení koaličního klidu.

A jaká je tedy ta vnitřní logika porcovaného medvěda? Inu, je zřejmá. U někoho za stejnou činnost si nechat zaplatit dvakrát a u jiného mít vliv na oblasti, které jsou v zájmu toho kterého spřízněného kmotra. Nejlépe obojí.

František Ryneš