Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Třebíčský zpravodaj postaru?
Třebíčský zpravodaj postaru? PDF Tisk Email
Čtvrtek, 11 Prosinec 2014 07:58

Když byl Pavel Heřman (Volba Tr) v opozici, několikrát se veřejně vyslovil asi takto: Je to nehoráznost, aby se rada města jmenovala redakční radou Třebíčského zpravodaje. Vždyť má katastrofální úroveň. Pouze si tam tahají triko domnělými úspěchy, politici jen pózují před objektivem, aby se zviditelnili. Třebíčský zpravodaj navíc vůbec nepotřebujeme. Zrušit (dva pokusy)!

Opozice si s koalicí po předminulých volbách prohodila pozice. A ejhle, nová koalice v čele s Heřmanem nejenže zpravodaj nezrušila, ale hovořila o jeho užitečnosti. Pro koho je však užitečný? Pro občany nikoliv. Ty stojí milión ročně z jejich daní. To rada města potřebuje „vládní vlnku“.

A tak se namísto předminulých představitelů v Třebíčském zpravodaji zviditelňovali ti minulí. A jak to bylo s redakční radou? Měla za Maška šest členů, předsedal starosta Ivo Uher (ODS, tehdy zvolený KSČM). Za Heřmanova vedení předsedala radní Jaromíra Hanáčková (Pro Třebíč), pak dva kapucíni Martin Svoboda (Kapucín-VV) a Petr Škarabela (Kapucín-HZNR!) a místostarosta Milan Zeibert (Břehy, spřízněné s Kapucíny). Nepřekvapuje, že nemohla chybět sběratelka funkcí a prebend Marie Černá (TMD). Koalici zastupovala Irena Hejzlarová.

A jaký je současný vývoj? Nepřekvapuje. Odvoláni byli nezvolení Irena Hejzlarová (přeběhlice z TOP 09), „Kapucín“ Petr Škarabela a socialista Radim Švejda. Jinak nedoznala změn. To dává „kmotrům“ záruku, že obsah zůstane nezměněn. Redakční rada, místo aby pouze určovala linii periodika jak je zvykem ve slušných periodikách, bude detailně zkoumat a cenzurovat příspěvky, předložené nešťastným redaktorem Františkem Jůzou. Nejen kdo to napsal a co napsal, ale i jednotlivá slova. A probůh, jen tam nepusť Jaromíra Baráka!

Nový starosta Pavel Janata slíbil, že bude dodržovat novelu tiskového zákona, která radničním plátkům předepisuje dodržovat rovnováhu názorů koalice a opozice. Uvidíme, zda se mu vládní vlnka nezalíbí jako Heřmanovi. V opačném případě by bylo nejlépe zpravodaj zrušit. A ušetřily by se čtyři milióny z těch šesti, co nás navíc stojí nehorázné „uvolnění“ Pavla Heřmana a Marie Černé. Kulturní informace a zprávy z města stejně zdarma do všech schránek dodávají Třebíčské noviny.

František Ryneš