Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Postřehy z ustavujícího shromáždění v Třebíči
Postřehy z ustavujícího shromáždění v Třebíči PDF Tisk Email
Neděle, 23 Listopad 2014 08:48

Několika poznámkami se vraťme k ustavujícímu jednání třebíčského zastupitelstva. O tom, jak dopadla volba, už jsme informovali. Že se jednalo o předem připravenou inscenaci, to bylo jasné každému, kdo se zúčastnil. Tak dnes vypadá demokracie. Zastupitelé často hlasují v neprospěch města a jeho obyvatel, v rozporu se slibem, který právě složili. Ale popořádku.

Zastupitelstvo nebylo kompletní. Chyběla Alexandra Svobodová (Třebíč občanům), která právě v době skládání slibu povila syna Matyáše Dufka.

Překvapivý byl návrh Pavla Heřmana, aby se o starostovi a místostarostech hlasovalo veřejně. Členové koalice si evidentně navzájem nevěřili a někteří se obávali, že v případě tajné volby bude vše, nebo alespoň něco, úplně jinak. Ještě překvapivější je, že ani opozice nepožadovala mnohem demokratičtější tajné hlasování. Nezkušenost to mohla být u hnutí ANO, ale politický matador Jaromír Barák (Třebíč občanům) se měl ozvat. Ostatně v např. v Českých Budějovicích koalici trvalo šest hodin, než veřejnou volbu prosadila.

 

Pro snížení počtu členů rady hlasovalo 23 zastupitelů, tedy všeobecný konsenzus. Na třech místostarostech se shodlo 22 zastupitelů, i když kdysi býval v Třebíči jediný, později dva, tam to chtěl Jaromír Barák vrátit. Neuspěl. Nyní už nemá Třebíč 40 tisíc obyvatel, odhaduji, že fakticky o sedm tisíc méně. Koryt však přibylo.

Přibyly i trafiky. Dva uvolněné radní nechtěli ani někteří členové koalice. Jaromír Barák se pídil po důvodech zvýšení počtu. Pravda ty jsou jasné – úložiště vyhořelých politiků Marie Černé a Pavla Heřmana. Myslel jsem, že budete střídmí, když jste snížili počet radních. Ale dva uvolnění radní? Co budou dělat?“, ptal se.

Heřmanova odpověď vyvolala smích v sále. „Budou pracovat,“ tvrdil nevěrohodně. Tento stav nemá v přibližně stejně velkých městech precedens.  Žďár nad Sázavou má pouze jednoho místostarostu. Již zmíněné České Budějovice mají na skoro 200 tisíc obyvatel sedm uvolněných. Heřman a Černá budou město stát 6 miliónů korun. Komunistka Julie Dolejší nachytala na hruškách socialistu Vladimíra Malého. Připomněla mu jeho výrok v novinách, že ti dva uvolnění to mají za odměnu za to, že půjdou do koalice.

Daneš Burket (Pro Třebíč) se pokusil opět vznést do klidné diskuze konfrontační tón a nazval ji nepřátelskou. „Nediskutujte a dejte protinávrh, budeme hlasovat“.  Fyzik Štork (Třebíč občanům) se ohradil proti nálepce nepřátelé. „Dosud tady dva uvolnění radní nebyli, je třeba o tom diskutovat, “poznamenal. Pro šest uvolněných byli nakonec 15 zastupitelů, tedy o jednoho méně, než kolik je v koalici.

O tom, že Pavel Janata (KDU-ČSL) dostal 20 hlasů, už jsme referovali. Je to velmi silný mandát a potvrzuje, že i opozice má v nezkorumpovaného politika důvěru.

Totéž se týkalo i volby poslední, neuvolněné radní. Naděžda Dobešová, která nedávno vstoupila do ČSSD, obdržela také 20 hlasů.

Zastupitelé schválili zřízení dvou ze zákona povinných výborů zastupitelstva (kontrolní a finanční), oba budou mít 11 členů. Jaromír Barák ještě navrhoval výbor pro revitalizaci centra města, ale svůj návrh stáhl po ubezpečení nového starosty, že výbor bude zřízen později, až mu vypracují kompetence. Poprvé se projevil klidný Janatův přístup a Barák reagoval stejně rozvážně.

V tomto duchu Janata pokračoval i v posledním bodu programu, v „různém“. Nabídl opozici vstřícnost, chce zrušit dosavadní přístup k Třebíčskému zpravodaji, kam dosud názor opozice zveřejnili jen velmi málo. „Zasadím se o dodržování tiskového zákona“, řekl se zřejmou narážkou na dosavadní praxi. Nabídl spolupráci „i těm, co nejsou členy týmu“, tedy koalice. Chce nabídnout své zkušenosti ve prospěch města.

Zvolené vedení je lepší, než varianta, o které se spekulovala koncem koaličního vyjednávání. Uvidíme, jak se Pavel Janata v čele města osvědčí, jak odolá tlaku kmotrů. O prvních krocích rady budeme iHoNem informovat.

František Ryneš

 

 

Aktualizováno Pondělí, 24 Listopad 2014 07:51