Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Koaliční smlouva stále nepodepsána
Koaliční smlouva stále nepodepsána PDF Tisk Email
Úterý, 18 Listopad 2014 09:38

Během prodlouženého víkendu se očekávalo ztvrzení dohod budoucích vládnoucích stran podpisem koaliční smlouvy. Ale nestalo se tak. Kdo by čekal, že se vznikající nesourodý slepenec nemůže dohodnout na programových záležitostech, ten by se hluboce, ale hluboce mýlil. Jde čistě jen o koryta. Politici to eufemisticky nazývají kompetencemi. Znovu se tak ukazuje, že o blaho města a jeho občanů jim jde až v poslední řadě.

Příští koalice je nahrubo upečená. Zbývá jen dochutit, či lépe řečeno pocukrovat. Budeme mít starostu Pavla Janatu (KDU-ČSL) a fakticky hned pět místostarostů, to je téměř jisté. Rozdíl mezi uvolněným radním (Heřman, Černá) a skutečným místostarostou (Zeibert, Pacal, Malý)je zhruba tři tisíce měsíčně, což při padesátitisícovém příjmu není až tak moc. Ale naši radní jsou schopni se posekat i o pětistovku.

Nejprudší boj se odehrává o post prvního místostarosty. Ten totiž zastupuje starostu a v jeho nepřítomnosti má jeho pravomoci. V Třebíči je zvykem, že mu patří finance a investice. To by se líbilo Pavlu Pacalovi (Pro Třebíč). Vyzkoušel si už v minulém období, jak cvičit se slabým starostou. Možná však Pavla Janatu podceňuje. Není senilní a navíc je odborník. Jenomže bez postu prvního místostarosty nemůže před spolustraníky předstoupit ani socialista Vladimír Malý. Vždyť už se touto pozicí holedbá rok. Navíc má pocit, že Pacala přizvali do koalice z milosti, respektive ze strachu před ANO a Jaromírem Barákem. Zákopy jsou hluboké a bude těžké je překonat.

Nová koalice se má sejít dnes večer a pokusit se o dohodu. Ustavující zastupitelstvo je již ve čtvrtek. V případě nedohody by mohlo dojít na „divoké“ hlasování, což se nelíbí těm, jejichž židle nevězí pevně v základech. Preferují neobsazení míst nedohodnutých radních, Heřmanovi s Pacalem by tak nadále zůstalo vedoucí postavení.

Uvidíme, jak dopadne dnešní večerní klání. Zítra si rozebereme, jaký dopad na rozpočet města bude mít povedená taškařice se šesti šéfy radnice. Sledujte náš web, bude vás iHoNem informovat.

František Ryneš