Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Kotrmelec pro změnu předvedli lidovci
Kotrmelec pro změnu předvedli lidovci PDF Tisk Email
Pondělí, 10 Listopad 2014 14:18

Minulé úterý na koaličním jednání padlo rozhodnutí o podobě příští koalice na třebíčské radnici. Do křesla starosty měl usednout lidovec Pavel Janata. Prvním místostarostou se měl stát sociální demokrat Vladimír Malý, dalšími místostarosty Zuzana Kratochvílová z hnutí ANO a za Břehy Milan Zeibert. Rada měla mít další dva uvolněné radní se čtyřicetitisícovými platy, Pavla Heřmana (Volba Tr) a Marii Černou (Třebíč můj domov). Předběžná dohoda nevydržela ani týden.

Po víkendu je již nejméně potřetí vše jinak. Podle jednoho z lidovců, který je dobře informován o nedělní mimořádné schůzi svých představitelů, je jasné, že křehká koaliční loď dostala minulý čtvrtek zásah torpédem pod čáru ponoru a že se potápí.

Psali jsme již také o tom, že se Milan Šťastný pokusil za každou cenu vrátit do hry „Pacalovce“. Na první pokus se mu to nepodařilo. Tak teďpomohli lidovci. Však za ně byl do zastupitelstva zvolen Josef Klíma, vnímaný jako emisar Richarda Horkého. Možná zapůsobily i další vlivy. Třeba že zastupitelé ANO si chtěli posvítit na prapodivné smlouvy a zprůhlednit zadávání zakázek. Starou partu to muselo náležitě vystrašit. A tak se semkla do kruhové obrany a začala uvažovat o původním plánu. Vše tedy záviselo na lidovcích, kteří museli změnit své dřívější stanovisko a rozhodnout se, zda do toho půjdou s provařeným Pacalem a „kukat“ pošlou ANO. A právě to se včera zřejmě stalo.

Černý Petr, oznámit Zuzaně Kratochvílové zradu, padl na Pavla Janatu. Oba lídři se mají sejít dnes večer. „Nějaké signály už mám, uvidíme, jak to dopadne,“ přiznala Kratochvílová.

Varianta s Pacalem se ovšem nelíbí slušným lidovcům. Ve vládní straně to vře. Touha být za každou cenu u moci se utkává se slušností. Motiv Pavla Janaty je jasný. Šedesátitisícový starostenský plat je zhruba dvojnásobek toho, co má teď jako tajemník v Náměšti, o prestiži nemluvě. Zřejmě si myslí, že když nic nepodepíše a nebude hlasovat pro lumpárny, dotluče to v Třebíči do penze bez ztráty květinky. Jen aby se nemýlil. Tato varianta je pro město téměř nejhorší z těch, co dosud byly na stole. Horší snad už byla jen ta s Pacalem v křesle starosty. Ale ani ta není vyloučená.

Kdo na této rošádě paradoxně vydělá je budoucí opozice. Hnutí Třebíč občanům má kromě Jaromíra Baráka ještě dva fundované zastupitele a spolu se třemi odborníky hnutí ANO budou slyšet mnohem hlasitěji, než když byl Jaromír Barák v opozici fakticky sám. Za čtyři roky se může stát, že ve volbách budou brát všechno.

Sledujeme dál aktuální vývoj a budeme naše čtenáře iHoNem informovat.

František Ryneš

 

Aktualizováno Pondělí, 10 Listopad 2014 16:13